Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový Zéland otevírá hranice, turisty ale čeká izolace. A premiérka zrušila svatbu

Autor: ČTK, for - 
3. února 2022
08:04

Nový Zéland od konce tohoto měsíce začne postupně otevírat hranice, lidé z většiny zemí světa tam ale budou smět až v říjnu, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Její země kvůli pandemii covidu-19 zavedla jedna z nejpřísnějších opatření na světě.

Od 27. února se budou smět na Nový Zéland vrátit jeho občané pobývající v Austrálii, ovšem pokud jsou očkovaní. Po příjezdu nebudou muset do státem spravovaných karanténních zařízení. Plně imunizovaní Novozélanďané z jiných částí světa tuto možnost dostanou o dva týdny později, píše agentura Reuters. Od 13. března budou na Nový Zéland smět někteří vysoce kvalifikovaní pracovníci. V dubnu pak novozélandská vláda umožní přijet 5000 zahraničních studentů.

Ardernová ale upozornila, že všichni, kdo do země dorazí, budou muset do karantény. Běžní turisté z Austrálie a ze zemí, jejichž občané mohou na Nový Zéland jezdit bez víz, budou moci do země nejpozději v červenci, všichni ostatní pak v říjnu. I oni se budou muset po příjezdu izolovat.

Týdenní izolace turistům nevoní

Ardernová řekla, že kontrolované otevření hranic umožní lidem, kteří se v uplynulých měsících nemohli vidět, aby se zase shledali, pomůže řešit nedostatek pracovní síly a zároveň zajistí, že se zdravotnictví dokáže vypořádat se zvýšeným rizikem šíření nákazy.

Požadavek nastoupit po příletu na Nový Zéland do karantény bude překážkou v oživení turistického ruchu, řekl šéf Asociace novozélandských letišť Kevin Ward. „Lidé nebudou chtít letět na Nový Zéland, pokud budou muset týden sedět v hotelu,“ uvedl.

Díky tvrdým opatřením má Nový Zéland, kde žije asi pět milionů lidí, asi 17.000 potvrzených případů koronavirové infekce a jen 53 úmrtí. Podle vládních údajů je proti covidu-19 plně naočkovaných asi 93 procent obyvatel starších 12 let.

Zrušená svatba a konec samoizolace

Nový Zéland se od 23. ledna řídí nejpřísnějšími omezeními kvůli šíření varianty omikron. Povinností je nosit roušku v obchodech a v MHD, omezený je počet lidí na kulturních i jiných akcích. V den, kdy Ardernová nová opatření oznámila, také uvedla, že posune svou svatbu s moderátorem Clarkem Gayfordem, jak zmiňuje server BBC. 

„Nejsem jiná než, troufám si říct, tisíce dalších Novozélanďanů, kteří zažili mnohem ničivější dopady pandemie, z nichž nejzávažnější je neschopnost být s milovanou osobou,“ řekla a pár dní nato se navíc sama odebrala do samoizolace, která jí skončila toto úterý. 

Premiérka se dostala podle dostupných informací do kontaktu s pozitivní osobou. Její úřad uvedl, že je asymptomatická a cítí se dobře. V samoizolaci byla i guvernérka a členové jejího personálu. 

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem. | Instagram Clarkea Gayforda

Video  Boj s covidem ve škole: Děti trpí samotou. Ředitel zmínil těžkou dobu i proč sám dezinfikoval lavice  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Matos7 ( 3. února 2022 09:10 )

Tak všichni hurá na Zéland a rychle je zamorit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa