Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Poslouchejte, nebo bude zle.“ Velvyslanec v Austrálii o přísné policii i vyhoštění tenistů

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. ledna 2022
05:00

„Australská společnost je hodně rovnostářská a pravidla platí pro všechny… kdo není dvakrát očkován, tak do Austrálie nemůže,“ řekl v úvodu pořadu Epicentrum velvyslanec v Austrálii Tomáš Dub a vysvětlil, že tenisová jednička Novak Djokovič, nebyl jediný, koho Austrálie vyhostila ze své země a znemožnila tak účast na Australian Open. Hovořil také o tom, jak australští občané reagovali na jeden z nejdelších a nejpřísnějších lockdownů světa a co pro něj osobně bylo nejtěžším během pandemie.

„Pravda je, že Novak Djokovič, vízum dostal. Dostala ho ale i naše tenistka Renata Voráčová, takže chyba je určitě i na té australské straně,“ Tomáš Dub upozornil na to, že neočkovaný Djokovič nebyl jediným tenistou, který se z Austrálie musel vracet,

„Myslím, že primárně udělal chybu Australský tenisový svaz, nejsem samozřejmě žádný soudce nebo vyšetřovatel, ale vypsali pravidla pro soutěž a podmínky vstupu a pokud my jsme hovořili s naší tenistkou Renatou Voráčovou, které se stalo úplně to samé co Novaku Djokovičovi, tak ona splnila všechny podmínky, dostala vízum, týden byla v Austrálii, odehrála první zápas a pak byla zadržena a odeslána zpátky do vlasti,“ popsal situaci aktuálně 81. hráčky světa v deblu, která se rozhodla do Česka vrátit bez boje s australskými úřady. „Novak Djokovič je známější a možná víc horká hlava, tak se bránil a vydržel v Austrálii myslím o dva až tři dny déle,“ dodal český velvyslanec v Canbeře.  

Proočkovanost osob starších dvanácti let je v Austrálii velmi vysoká a to přes 90 procent. Za tak úspěšnou statistikou stojí pravděpodobně i přísná opatření, která obyvatelé nechtějí už nikdy opakovat. Právě Melbourne, kde se tenisový turnaj Australian Open koná, zažilo jeden z nejdelších lockdownů na světě, a to přes 260 dní. Lidé nemohli vycestovat více než pět kilometrů, rozdělené páry se nemohly navštěvovat a když někdo umíral v nemocnici, tak ho příbuzní nesměli vidět.

Stát je přísný

„Tady je úplně jinak vnímána policie a státní moc je mnohem přísnější…my máme na každém policejním autě napsáno: pomáhat a chránit, tady by mohlo být napsáno: poslouchejte nás, nebo bude zle nebo dostanete pokutu. Ty jsou velice vysoké a stát je přísný,“ vysvětloval rozdíl v přijímání a respektování opatření v Česku a Austrálii.

V pořadu Epicentrum popsal také situaci, kdy v některých čtvrtích byla stanovena hranice v rámci určité ulice a pokud partneři ve vztahu žili každý na jiné straně, tak se bohužel nemohli vídat. Navíc se lidé nemohli setkávat mimo vytyčený čas a na nákup potravin mohl vždy jen jeden.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pandemie byla podle Dubových slov nejnáročnější ze sociálního hlediska: „V Česku máme asi flexibilnější přístup. Naši lidé více porušují pravidla, dokážou je lépe obejít… v Austrálii to tak nebylo, tady dostali profesionální psychologickou podporu, ale to není to samé, jako když se mohou volně pohybovat.“

Austrálie rozvolnila a v posledních týdnech se potýká s rekordními počty nakažených, v nemocnicích ve vážném stavu však končí jen malá část obyvatel a i ve smrtnosti se řadí mezi země s nejnižšími počty úmrtí s covidem-19.

V rámci české komunity naštěstí nemusel český velvyslanec řešit žádný komplikovaný případ. Pro Tomáše Duba bylo podle jeho slov nejtěžší to, že se nemohl za poslední dva roky dostat do žádného z ostrovních států, které má na starosti. Zodpovídá totiž kromě Austrálie také za vztahy s Novým Zélandem, Fiji, Samuou, Královstvím Tonga, Šalamounovými ostrovy, Cookovými ostrovy a Vanuatu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

risan ( 21. ledna 2022 14:20 )

a jak tedy posuzuješ to, že tam přiletěl nakažený mladý Korda a hraje ? nefoukanče

Watcheresses ( 21. ledna 2022 12:52 )

Jo a pokud vím, má podíl ve firmě, která vyvíjí léky na covid, nikoli vakcínu. Ale to je takový malý, bezvýznamný detail, že?

krtek. ( 21. ledna 2022 12:51 )

do Austrálie se posílalo za trest, on tam někdo jede i dobrovolně ?

Watcheresses ( 21. ledna 2022 12:51 )

A? Myslíte, že by to obrečeli, protože Djokovič?

Petra Kikinova ( 21. ledna 2022 11:50 )

No nevím, antivaxer se zúčastní události, kde je možné se naočkovat a ještě si můžete vybrat z 5 vakcín. Hmm přemýšlím. Myslíte ty pravidla, že i očkovaný by měl být při vstupu do AS negativní. V podstatě neočkovaní jsou blbci, že se nechají omezovat, když na palubu letadla můžou očkování i s covidem. Djokovice poslem domů v zájmu veřejného zdraví, ale že nám po kurtu běhají nakažení očkování tenisté no stres. No nejsme mi to klauni pro celý svět, ale jak ta Austrálie vyběhla stim neockovanym pokud vůbec je neočkovaný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa