Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

U chorvatského letoviska se objevil žralok: Zřejmě tam hledal potravu

ilustrační foto
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: štt - 
4. června 2022
13:17

U chorvatských břehů byl po několikáté spatřen žralok. Chorvatskými médii proběhlo video, ve kterém na mělčině stojící pes štěká na hrozivě vyhlížející ploutev paryby. Odborníci i místní obyvatelé se shodují, že se jedná o běžný jev nepředstavující žádné nebezpečí.

U chorvatského města Pirovac byl poslední květnový víkend spatřen žralok. Záliv, vzdálený zhruba 20 kilometrů od Šibeniku, je vyhledávanou turistickou lokalitou. Kromě krásných pláží se lidé těší i z teplejší vody, která nejspíš parybu přilákala.

Zaměstnanci místní půjčovny lodí si neobvyklý úkaz stihli natočit na své mobilní telefony. „Po chvíli odplul zpět na otevřené moře, směrem ke Kornatským ostrovům,“ sdělili pracovníci reportérům z chorvatského serveru dnevnik.hr.

Na videu lze vidět psa, jak z mělčiny štěká na hrozivě vypadající ploutev. „Žádné nebezpečí nikomu nehrozí. Pes se jen trochu vyděsil,“ dodal zaměstnanec s tím, že žraloci u chorvatských břehů jsou čím dál běžnějším jevem.

„Už dávno se nejedná o žádnou vzácnost. Na Jadranu bylo zaznamenáno více než 30 druhů žraloků. Předpokládá se, že žralok z Pirovace je tentýž, který byl natočen v Medulinu před dvěma dny,“ vysvětlil s tím, že se nejspíš jedná o jeden z následujících druhů: liškouna, ostrouna nebo žraloka modrého.

To potvrdil i odborník na žraloky Alen Soldo serveru riportal.net.hr. „Myslím, že se jednalo o žraloka modrého, který je ve skutečnosti neškodný. Dá se očekávat, že pravděpodobně připlul hledat nějakou potravu,“ řekl Soldo a vysvětil, že nebezpečné druhy, jako je velký bílý žralok, se na Jadran dostanou jen zřídka.

Liškoun může dorůst až do hrozivé délky pěti metrů, jedná se o chráněný, tedy málo vyskytující se druh. Útoky žraloka na člověka jsou v Jaderském moři vzácností a paryby slouží spíše jako turistická atrakce.

Lomikel ( 4. června 2022 16:15 )

žralok na Jadranu žere výhradně české učitelky....

kralovna-vsech-mori ( 4. června 2022 16:10 )

On ten žralok moc dobře ví, že začnou přijíždět čeští vypaséní tůůristi.

yokky ( 4. června 2022 15:41 )

🆒🆒🆒🤣🤣🤣🤣to byl agent 007.­....😅😅­😅😅😅😅😂😂­😂😂😂😂😂😂­🍻🍻🍻🍻🍻

kurna venca ( 4. června 2022 14:16 )

Nic neobvyklého - jen sami Chorvati o tom až tak nemluví. Ví totiž, že způsobená panika tímto oznámením - byl znamenala pro jejich Byznys s cestovního ruchu + hlavně ubytování LIKVIDAČNÍ POHROMU, a ten kdo holduje potápění by Vám to jen potvrdil co se prohání v tamních blankytných hlubinách...

i proto neuvidíte Chorvata na rozdíl od koupajícího se Čecha, Slováka, Poláka právě večer či dokonce Noci v moři.

Zobrazit celou diskusi