Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok žraloka v Egyptě: Ministerstvo potvrdilo druhou oběť. Část pobřeží Rudého moře je zavřená

Aktualizováno -
3. července 2022
21:35
Autor: tsv, trm - 
3. července 2022
05:00

Útok žraloka u egyptského letoviska Hurgada má dvě oběti. Ministerstvo životního prostředí potvrdilo úmrtí druhé ženy. Dosud se vědělo jen o osmašedesátileté Rakušance. I druhá oběť byla napadena v pátek v oblasti Sahl Hasheesh. Jde o turistku z Rumunska.  Místní úřady zavřely část pobřeží Rudého moře. Nepřístupné bude tři dny, informovala dnes agentura AP. Útoky žraloků na lidi jsou výjimečné. Vědci ale přišli s překvapivým objevem. Zjistili, že žraloci se nevyhýbají mělčině a zalidněným plážím tak, jak se dosud předpokládalo. Urbanizované přímořské oblasti je podle vědeckých hypotéz naopak přitahují, což může do budoucna ohrožovat nejen samotná zvířata, ale i lidi.

„Dvě ženy byly napadeny žralokem při plavání, “ uvedlo egyptské ministerstvo na Facebooku s tím, že obě zemřely.  

Agentura Reuters s odkazem na své zdroje uvedla, že druhou obětí je turistka z Rumunska. Tělo ženy ve věku necelých čtyřiceti let bylo objeveno několik hodin po útoku, při kterém zemřela 68letá Rakušanka. Oba útoky se podle zdrojů staly do 600 metrů od sebe.

Rumunské ministerstvo zahraničí s odvoláním na informace obdržené od egyptských úřadů potvrdilo v neděli agentuře AFP "smrt rumunského občana", která "zdá se", že byla způsobena "útokem žraloka" u Hurghady.

Video  Smrtelný útok žraloka v Egyptě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Podle úřadu guvernéra provincie Rudé moře byla oblast uzavřena v sobotu, tedy den po útoku. Guvernér zakázal všechny aktivity u moře, včetně potápění, šnorchlování, windsurfingu a kitesurfingu. Do vod u Hurghady nesmějí vplouvat ani rybářské lodě.

Zákaz vstupu do moře se netýká jen zátoky Sahl Hasheesh, kde žralok zaútočil, ale i nedaleké Makadi Bay s řadou dalších hotelů. „Pořád červená vlajka,“ napsal jeden z českých turistů v egyptské skupině. Na sociálních sítích se objevují fotografie prázdných pláží.

Žralok měl podle místních médií zhruba dva metry, ženě ukousl ruku a nohu v zátoce jižně od Hurgady. Podle rakouského bulvárního listu Kronen Zeitung žena plavala v době napadení v oblasti vyhrazené pro plavce a ohraničené bójemi, na nohou měla plavecké ploutve. Zemřela krátce po převozu do nemocnice.

V Egyptě jsou případy napadení žralokem spíše výjimečné. V Rudém moři, u kterého letovisko Hurgada leží, je více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění. Například v říjnu 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu, egyptského průvodce pak o nohu. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista.

Varování vědců

Vědci z floridského Miami připevnili lokátory na tři druhy žraloků hojně se vyskytujících nedaleko tamního pobřeží a sledovali, zda se budou v souladu s předchozími předpoklady vyhýbat zalidněné mělčině. Pozorovaní žraloci bělaví, žraloci vouskatí a kladivouni se ale navzdory hypotézám břehu nečekaně přibližovali, informoval britský server Metro.

„Překvapivě jsme zjistili, že žraloci, které jsme monitorovali, trávili hodně času poblíž světel a zvuků města, často blízko pobřeží a nezávisle na denní době,“ řekl ředitel výzkumného programu a vedoucí studie Neil Hammerschlag. „Jen málo výzkumů se věnovalo pohybům mořských predátorů v souvislosti s urbanizací, ale jelikož ostatní studie ukázaly, že zemští predátoři se městům vyhýbají, předpokládali jsme, že žraloci také.“

Hrozba pro lidi i žraloky

Podle autorů studie mohou žraloky přitahovat některé lidské aktivity, včetně zbavování se mrtvých ryb. Blízká přítomnost predátorů by ovšem podle nich mohla představovat zvýšená rizika zranění nebo smrti, a to jak pro žraloky, tak pro lidi. „Když budou žraloci trávit tolik času blízko k pláži, hrozí jim riziko vystavení toxickým látkám nebo rybaření, což by mohlo ovlivnit jejich zdraví a přežití,“ vysvětloval Hammerschlag.

A ačkoli jsou žraločí útoky na lidi vzácné, vědci v rámci studie připravili seznam několika tamních oblastí, kterým by se lidé měli vyhýbat, a snížit tak rizika nebezpečného kousnutí. Nedávnou obětí predátora se stala například 68letá Elizabeth, kterou zvíře napadlo v Rudém moři. Žena bez ruky a nohy doplavala na pláž, kde si ji převzala sanitka, zachránit se ji ale nepodařilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smeagol ( 4. července 2022 04:51 )

Jak tohle muze nekdo natacet ? Ja bych mela nocni mury jenom z toho, stat se svedkem takoveho nestesti.

lucie13 ( 3. července 2022 23:17 )

Ano a lidi mu berou potravu rybolovem a zbytky z ryb hází do vody…

hubaucpanakoblihou ( 3. července 2022 18:27 )

Asi mu ty baby chutnají.

krapotkin ( 3. července 2022 18:24 )

A máme to. Přerostlý kapr je při chuti. V minulosti baštil jen české učitelky, teď už je mu jedno.

verka1 ( 3. července 2022 17:52 )

Žralok žije v moři, je to jeho bydlení.

Zobrazit celou diskusi