Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Požáry v dovolenkových rájích: V Řecku při hašení spadl vrtulník, dva mrtví. A 45 °C ve Španělsku

Aktualizováno -
14. července 2022
08:55
Autor: ČTK - 
12. července 2022
21:08

Lesní požáry v Portugalsku, s nimiž bojují hasiči na řadě míst od minulého týdne, si v noci na dnešek vyžádaly první oběť. Požáry, které zničily na 6000 hektarů území, hasí až 2600 hasičů, vojáků a dobrovolníků. Boj s ohněm komplikuje vítr a vysoké teploty, uvedla agentura AFP. Vlna veder sužuje několik dní i Španělsko, kde se na některých místech teploty ve středu vyšplhaly nad 45 stupňů Celsia. V Řecku se zřítil do moře vrtulník, který se účastnil hašení požáru na ostrově Samos a při nehodě zahynuli dva členové posádky.

Obětí požárů se v Portugalsku stala asi padesátiletá žena, kterou ráno našli hasiči u města Murtosa nedaleko Porta, kde hořelo kukuřičné pole.

Podle odpoledních údajů portugalských úřadů hasiči po celé zemi zasahují proti 26 lesním požárům. Ty už zničily na 6000 hektarů polí a lesů, evakuováno bylo na 700 lidí a 45 lidí se zranilo. Nejhorší je stále situace v centrální části země a na jihu kolem Algarve. V oblasti města Pombal ve střední části země byly kvůli požárům evakuovány stovky lidí. Přerušen byl kvůli požárům až do svítání i provoz na několika silnicích, včetně dálnice A1, která spojuje Lisabon se severem země.

Varování před extrémně vysokými teplotami v Portugalsku platilo ve všech částech země s výjimkou jižní oblasti Faro. Podle portugalské meteorologické služby IPMA dnes řada stanic naměřila maximální teploty nad 43 stupňů, v některých místech dosáhly i 44 stupňů Celsia.

Ohromná vedra ve Španělsku

S rozsáhlými požáry bojují i ve Španělsku. Pod kontrolou stále není požár na hranicích s Portugalskem, který už poničil na 3500 hektarů polí a lesů. Oheň si vyžádal evakuaci několik set lidí. Dalších 500 lidí muselo opustit své domovy kvůli jinému požáru na severu od Madridu. Španělsko sužuje vlna veder a v některých místech na jihu země dnes teploty vystoupily nad 45 stupňů Celsia. V Seville nebo Córdobě odpoledne naměřili 44 stupňů. Ve čtvrtek by podle meteorologické služby Aemet měly teploty pokračovat v růstu.

Nehoda v Řecku

Lesní požáry zaznamenává i Řecko. Ve středu odpoledne se do moře u ostrova Samos zřítil vrtulník Mi-8 s rumunskou a moldavskou posádkou, který se účastnil hašení požáru. Pobřežní stráž dnes večer uvedla, že zemřeli dva členové posádky - rumunský pilot a řecký styčný důstojník, uvedla agentura AP. Další dva členové osazenstva nehodu přežili.

Stav nouze v Itálii

Ve čtvrtek se má vlna veder vrátit i do Itálie, jejíž severní regiony se potýkají už řadu týdnů s extrémním suchem. V několik regionech na severu proto vláda začátkem tohoto měsíce vyhlásila stav nouze. Ministr zemědělství Stefano Patuanelli dnes před poslanci prohlásil, že stav nouze by vláda mohla vyhlásit i v dalších čtyřech krajích. Nedostatek závlahy podle něj ohrožuje třetinu italské zemědělské produkce, uvedla agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi