Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další žralok ve Španělsku: Rybář predátora natočil u ostrova s oblíbenými plážemi

Autor: vja - 
23. června 2023
13:37

Necelý týden poté, co jiný žralok vyvolal paniku na pláži na pobřeží Costa Blanca, byl u španělských břehů zaznamenán další výskyt žraloka. Žralok byl spatřen ve středu ráno u přístavu na ostrově Arousa v galicijské provincii Pontevedra, kde se nacházejí nádherné bílé písečné pláže a malé zátoky, které jsou oblíbené mezi turisty i místními obyvateli. O incidentu informoval web Daily Mail.

Tentokrát se jednalo o žraloka modravého, který sice člověka kousne jen zřídka, v minulosti ale ke smrtelným útokům došlo. Na záběrech je jasně vidět, jak se nad hladinou objevuje charakteristická hřbetní ploutev žraloka, který se blížil k rybářské lodi. Díky průzračné mělké vodě byl velmi dobře vidět.

Místní rybář Rogelio Santos Queiruga trval na tom, že predátor, který vypadal, že je zraněn harpunou, čelí většímu nebezpečí než lidé. „Pokud se jej pokusíme dotknout, může nás zranit zuby nebo drsnou kůží,“ uvedl.

Dodal však, že tyto druhy žraloků nejsou na rozdíl od velkých bílých žraloků nebo žraloků tygřích tolik agresivní. „To, že jsou vidět v blízkosti pobřeží, je dobrá zpráva,“ prohlásil. Je to znamení, že na volném moři, kde obvykle žijí, se po desetiletích nadměrného rybolovu možná zotavují.

Žralok, který byl pozorován v provincii Pontevedra, měřil podle popisu kolem pěti stop a předpokládá se, že ještě není zcela dospělý. Jeho výskyt tak blízko pobřeží je vzácný. Teplota vody v oblasti se pohybovala kolem 20 stupňů Celsia, což je vyšší než obvykle.

Nejnovější pozorování zvyšuje celkový počet zaznamenaných výskytů žraloků ve Španělsku za poslední týden na čtyři.

Tři z nich byli žraloci modraví, kteří jsou údajně zodpovědní za útok na rekreanta v Elche u Alicante v červenci 2016. Dalším byl žralok šedý. Ti nejsou považováni za hrozbu pro člověka vzhledem ke své malé velikosti a hlubokovodnímu prostředí, které obývají.

Minulý čtvrtek vyvolal paniku u pláže Aguamarina na pobřeží Costa Blanca v Orihuela Costa jižně od Alicante plně vzrostlý žralok modravý, který měřil asi sedm stop. Koupající se lidé byli zachyceni, jak panikaří a snaží se dostat ven z vody.

Jedna žena prý dokonce poté, co si uvědomila, že žralok je vedle ní, prodělala panický záchvat. Následujícího dne bylo zvíře vyplaveno mrtvé u skal na pláži La Caleta v Cabo Roig vzdálené několik kilometrů. Téhož dne vyšlo najevo, že stejný druh žraloka byl spatřen v přístavu Ciutadella na Menorce. O víkendu se žralok šedý přiblížil k lodi skupiny rybářů u Cap de Formentor poblíž Puerto Pollensa na Mallorce.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 23. června 2023 16:21 )

Kluci zubatí se namlsali a přivolali strejčky a tetičky ať si taky rafnou.

Zobrazit celou diskusi