Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další žralok mezi dovolenkáři ve Španělsku! Zvíře plulo pouhých pár metrů od pobřeží

Autor: Mii - 
17. června 2023
09:59

Neuběhlo ani pár hodin, co turisty ve španělském Alicante vyděsil žralok, který se vyskytl kousek od pláže, a země znovu musí řešit, že se paryba přiblížila nebezpečně blízko k lidem. Další žralok byl pouhý den po incidentu v Alicante pozorován v přístavu Ciutadella na ostrově Menorca. Plul mezi loděmi jen pár metrů od pobřeží.

Žralok byl podle svědectví a videí na sociálních sítích tak blízko, že místní lidé spekulují, že byl zřejmě zraněný. Zatímco kroužil mezi loděmi, turisté se k němu nahýbali a fotili si jej. Na nikoho nezaútočil a po krátkém výletu do přístavu opět zmizel.

To žralok, který byl den před tím pozorován v Alicante, byl mezitím o několik kilometrů dál nalezen mrtvý. Není jasné, co se mu stalo, ale také mohl být zraněný.  V obou případech šlo o žraloka modrého, který dorůstá délky tří metrů a váhy okolo 200 kilogramů.

„Když na něco takového narazíte při plavání ve vodě, udělá to na vás dojem, ale měli byste zůstat v klidu, protože nejsou agresivní,“ radil podle serveru Independent španělský biolog Antonio Pujol, jak se zachovat, když ve Španělsku narazíte na žraloka.

Útoky těchto zvířat jsou velmi vzácné, byť začátkem měsíce žralok zabil ruského turistu v egyptské Hurghadě. Podle globální databáze International Shark Attack File (ISAF) bylo loni potvrzeno 57 nevyprovokovaných útoků, což je méně než dlouhodobý průměr 70 útoků. Smrtelných útoků je pak z celého počtu zlomek, loni jich bylo pět. Další čtyři úmrtí byla výsledkem vyprovokovaného útoku žraloka.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Mr MRD ( 18. června 2023 05:01 )

Hloupost místních diskutujících je na žalobu na český vzdělávací systém!
Moře je živý organismu a žralok, namisto člověka, je v něm doma.

zuzakirsch ( 18. června 2023 01:34 )

Když mu lidi vylovili ryby, tak se nějak uživit musí.

krapotkin ( 17. června 2023 14:43 )

Neboj, zubatí kluci se domluvěj. Když jim přidáš párek s hořčicí máš výsledek jistý.

Zobrazit celou diskusi