Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turecko se po zemětřesení bojí o turisty: „Nezdráhejte se přijet, obětem pomůžete“

Autor: mav, swp - 
26. března 2023
05:00

V lednu byl výhled, že začínající rok bude pro tureckou turistiku požehnáním, pořádný comeback po pandemických omezeních cestování. Výhodný pro západní návštěvníky je i kurz turecké liry. Jenže pak 6. února udeřilo silné zemětřesení, jež nejen zabilo přes 57 tisíc lidí, ale také zanechalo bez domovů další miliony. Mnozí turisté mají obavy, zda letos v zemi mohou strávit kvalitní dovolenou - či zda to je vůbec vhodné. 

Turistika je pro tureckou ekonomiku ohromně důležitá, lidé pracující v cestovním ruchu se po prvotním šoku ze zemětřesení začali obávat o jeho ekonomickou dohru - že přijdou o klienty a tržby, na nichž závisí živobytí mnoha Turků. 

Turecko je velká země, ale v očích Evropanů se obrázky zemětřesení a škod způsobených i šlendriánem, korupcí a nerespektováním stavebních předpisů mohou slévat do jediného dojmu - obavy vůbec do země jezdit. 

Strach z otřesů není namístě, píše server The Independent, rozhodně ne v případě přímořských letovisek, jež jsou od epicentra únorového zemětřesení stovky kilometrů daleko. A ani se návštěvníci nemusejí obávat, že by snad Turkům překáželi nebo že by zkrátka bylo nevhodné po národní tragédii jezdit do země za zábavou a odpočinkem.

V prvních dnech a týdnech docházelo od zahraničních cestovatelů k jistému rušení dovolených v Turecku, místní ale věří, že to bylo jen minimum případů. „Jsme v úzkém kontaktu s cestovními kancelářemi různých zemí i kolegy z online agentur, potvrzují, že Turecko čeká další rekordní letní sezona ve všech hlavních destinacích,“ řekl pro CNN Kaan Kavaloğlu, předseda Svazu středomořských hoteliérů. Letecká spojení do všech letovisek fungují prakticky normálně, resorty a ostatní služby jsou připravené na sezónní nápor návštěvníků. 

Istanbul leží prakticky na druhém konci Turecka, 800 kilometrů od epicentra, otřesy ale místní rovněž vnímali; ke škodám nicméně nedošlo. „Vstupujeme právě do hlavní sezony, v porovnání s loňskem je tu pokles, byť malý,“ říká pro CNN Büke Yurdadoğová, manažerka luxusních lázní Çukurcuma Hamamı. „Zemětřesení samozřejmě mělo dopad na nás všechny - osobně i v podnikání. Snažíme se pomáhat zasaženým provinciím, jak jen můžeme. Přírodní pohromy jsou nevyhnutelnou skutečností našeho světa, Istanbul v této realitě existoval staletí a hostil desítky kultur a civilizací,“ dodala.

Turisty Turecko potřebuje

Vnitrozemská Kappadokie je známá historickými podzemními městy i spektakulární sopečnou krajinou, nad níž se vznášejí flotily barevných balonů. K epicentru únorového zemětřesení je to tři stovky kilometrů. „Když vezmeme v potaz vědecká data, Kappadokie patří k tureckým oblastem s nejnižším rizikem zemětřesení,“ říká ovšem tamní hoteliér Deniz Karkın. „Turisté si mohou Kappadokii zvolit s klidným srdcem.“

Pokles rezervací po zemětřesení zaznamenal i Mehmet Ali Börtücene, majitel butikového hotelu Olympos Mountain Lodge v Beyciku. Středomořská vesnice v Antálii je nějakých 600 km od epicentra. „Po pohromě Antálie přivítala mnoho obětí zemětřesení, jež skončily bez domova a bez práce,“ říká hoteliér. „Turistika se poté v Antálii propadla, přirozeně zármutek naši práci výrazně omezil.“

Ale neznamená to, že by nyní uprchlíci zabírali místo západním návštěvníkům, naopak. „Turisté, kteří sem přijedou, nepřímo přispějí k procesu uzdravování. Turistika je pro Turecko jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmů, každý turista tak ve skutečnosti pomáhá mírnit toto trauma,“ argumentuje Börtücene.

Podobné je to na Tyrkysovém pobřeží neboli Turecké riviéře u Egejského moře - i tady se hotely otevřely obětem. „Egejská oblast leží na tektonickém zlomu, ale nemůžeme říci, že by to mělo negativní dopad na turistiku. Naši zahraniční zákazníci volali, aby se informovali o situaci, ale všichni v létě plánují dorazit,“ uvedl Mustafa Açıkel, jenž na bazaru v Bodrumu prodává koberce. „Turisty potřebujeme každý rok. Turistika je živobytím pro spoustu zaměstnanců, v každé oblasti Turecka,“ dodává.

„Turecko je na zemětřesení náchylné, důležité je, že jsou stavby bytelné a postavené v souladu se stavebními předpisy,“ říká Irmak Yükselová, jež v městečku Göcek rovněž na Turecké riviéře pronajímá loďky. „V tomto ohledu si nemyslím, že by v naší oblasti bylo zvýšené riziko.“ Právě nedodržování stavebních předpisů a šizení staveb je příčinou, proč se po únorových otřesech na jihovýchodě zřítilo tolik budov a zahynulo tolik lidí.

Video  Zázračná záchrana 17leté dívky z trosek po zemětřesení v Turecku. Po 248 hodinách!  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

trintin ( 26. března 2023 09:22 )

Turci mají oslovit Švédy. Nechtějí je do spolku NATO, ale jako turisté jim vadit nebudou.

Zobrazit celou diskusi