Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Scéna jako z hororu: Ptáci v Turecku tušili blížící se katastrofu

Autor: vja, ČTK - 
7. února 2023
20:02

Často se říká, že zvířata mají zvláštní smysl, díky kterému dokáží změny v okolním prostředí zaznamenat dříve, než lidé a většina přístrojů. Přestože podobná tvrzení se většinou jen stěží dokazují, minimálně v případě videa, které bylo pořízeno okamžik před strašlivým zemětřesením, se zdá, že tamní opeřenci něco tušili.

Na videu, které se šíří po sociálních sítích, je vidět, jak ptáci krouží nad obydlenou oblastí a ve velkých hejnech usedají do korun stromů. Chování opeřenců si všiml jeden z tamních obyvatel, jelikož jednat podobným způsobem člověk ptáky příliš často nevidí.

Podle informací z oficiálních webových stránek United States Geological Survey (USGS) pochází nejstarší zmínka o neobvyklém chování zvířat před významným zemětřesením z Řecka z roku 373 před naším letopočtem. Krysy, lasičky, hadi a stonožky údajně několik dní před ničivým zemětřesením opustili své domovy a vydali se do bezpečí.

Existuje mnoho neoficiálních svědectví o tom, že zvířata, ryby, ptáci, plazi a hmyz vykazují zvláštní chování několik týdnů až několik sekund před zemětřesením. Nicméně důvod zvířecího chování před seismickými událostmi a mechanismus vysvětlující, jak by mohlo fungovat, nám stále uniká.

V Číně byla před několika desetiletími provedena předpověď zemětřesení na základě drobných zemětřesení a neobvyklé aktivity zvířat. Mnoho lidí se rozhodlo spát mimo své domovy, a tak byli ušetřeni, když hlavní zemětřesení skutečně přišlo a způsobilo rozsáhlé škody. Po tomto typu seismické aktivity však obvykle žádné velké zemětřesení nenásleduje a mnohým zemětřesením bohužel nepředchází vůbec žádné předzvěsti.

Největší zemětřesení od roku 1939

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Kolem poledne pak úřady zaznamenaly ještě další zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem bylo dosud zaznamenáno nejméně 285 následných otřesů, uvedla agentura Reuters.

Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na 5151. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes informoval o 3549 mrtvých, zatímco v Sýrii zemřelo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1602 lidí. Situaci v Turecku ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc, uvedl již dříve turecký viceprezident Fuat Oktay. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

Otřesy v Turecku zasáhly deset provincií, zraněných je nejméně 22.168. Turecký prezident už v pondělí řekl, že jde o největší zemětřesení od roku 1939. V deseti provinciích, které zemětřesení postihlo, Erdogan vyhlásil na tři měsíce nouzový stav. Podle Tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo nejméně 5775 budov.

Video  Zemětřesení v Turecku 
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 8. února 2023 04:47 )

Tak teda nevím. Obecně se traduje že zvířata znervózní, což se u ptáků projeví tím že vzlétnou. Ale možná je to jen fikce amerických tvůrců katastrofických filmů.

Levsalonu ( 7. února 2023 23:18 )

My lidi jsme oproti živočichům všeho druhu neschopní břídilové. Ano, jsme jedničky v ničení všeho kam naše smrdutá noha vkročí. Příroda myslela na všechno, ale nemyslela na člověka.Úplně zbytečný druh.

brano34 ( 7. února 2023 20:38 )

Zvířata jsou citlivá na infrazvuk. Jedná se o zvuk s frekvencí nižší než 16 Hz, který lidské ucho nevnímá. Infrazvukové vlny vznikají při silných zemětřeseních, sopečných výbuších, lavinách, vlnách tsunami, v bouřích, tornádech aj.

Zobrazit celou diskusi