Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Malebné městečko láká nové obyvatele: Nastěhujte se a dostanete statisíce!

Autor: pma - 
23. dubna 2023
13:59

Na severu Španělska leží malebné městečko Ponga s necelými šesti stovkami obyvateli. Tamní úřady by do města rády přilákaly zájemce, kteří by se v Pongu natrvalo usadili. Novou krev lákají na desítky tisíc korun jako bonus za přistěhování. V případě rodin s dětmi ještě mnohem více!

V Asturském knížectví na severu Španělska se mezi horami ve výšce více než dvou tisíc metrů nad mořem rozkládá městečko Ponga s necelými šesti stovkami obyvateli. Z hor se dá za pár desítek minut jízdy dostat k Biskajského zálivu, který nabízí nespočet nádherných pláží a menších zátok.

I když je městečko Ponga krásným místem, moc lidí se podle tamních úřadů do oblasti nehrne. Vedení města se rozhodlo přijít s nápadem, jak spolehlivě přilákat nové obyvatele.

Cizinec, který se do španělského města nastěhuje minimálně na pět let, dostane podle britského deníku The Independent v přepočtu zhruba 70 tisíc korun. Pokud se v Pongu nově usadí například čtyřčlenná rodina, město jí daruje přes čtvrt milionu korun.

Ponga není jediným městem, které se chce k vylidňování postavit čelem a nabízí zájemcům za nastěhování finanční motivaci. K podobnému činu před časem přistoupila například švýcarská horská vesnice Albinen nebo město Presicce na jihovýchodě Itálie. Země s odlivem stálých obyvatel bojuje také tím, že nabízí k prodeji opuštěné domy doslova za pár korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi