Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Měl jsem obavy, že mě zabijí! Slovák prožil 2 hrůzné měsíce v ruském vězení. Putina už neobdivuje

Autor: vja, swp - 
21. července 2023
05:00

Pořádné vystřízlivění čekalo slovenského občana, který se během května vydal ilegálně do Ruska, země, kterou dříve bezmezně obdivoval. Hudebník a skladatel Ján Mazák původem z Košic totiž téměř ihned po přechodu hranic skončil v ruském vězení, které podle jeho názoru připomínalo sovětský gulag. Příběh o „zaslíbené zemi“ a následné velmi rychlé změně názorů přinesl zpravodajský server Novinky.cz s odkazem na slovenský Denník N.

Do Ruska se Mazák dostal začátkem května přeplaváním řeky Narvy z Estonska. Celý od bahna a promáčený se pak vydal hledat ubytování, kde by se mohl převléknout a trochu ohřát. Jen několik kilometrů od vodního toku jej však zatkla tamní policie. A právě zde začalo jeho více než dvouměsíční utrpení.

Policisty se snažil získat na svou stranu tvrzením, že je autorem „slavnostní hymny“ Vivat Russia, kterou si následně opakovaně pouštěli na služebně. To však zjevně ruské muže zákona příliš nepřesvědčilo. Mazáka čekal drsný výslech a následně převoz do vězení v Kingiseppu a Petrohradu.

„Vodili mě z jedné místnosti do druhé bez jakéhokoli vysvětlení, jako kdyby mě chtěli psychicky deptat. V policejní cele mě drželi 72 hodin místo povolených 48. Opravdu jsem měl obavy, že mě zabijí,“ vypověděl pro slovenský deník k jednání vyslýchatelů.

V Kingiseppu k pití měli pouze omezené příděly čaje či v cele tekoucí vodu, která však zapáchala a lidem působila průjmy. „Záchod byla díra v zemi, jako otevřená kanalizace. O nehorázném smradu snad ani nemusím mluvit,“ vzpomínal na prožité hrůzy Mazák.

V Petrohradě sdílel údajně celu asi s 60 dalšími trestanci, kteří všichni spali na starých pryčnách. Věznice se prý celá hemžila šváby, kvůli nimž si vězni cpali na spaní do uší smotky vaty. Jíst pak museli z nemytých kbelíků, v nichž dostávali převážně povařenou pšenici.

S hygienou to prý bylo celkově tristní. Na jednu sprchu bylo přibližně 1500 vězňů, kteří na ni měli nárok jednou týdně, což se však nikdy příliš nedodržovalo. Ve stísněných prostorech se navíc údajně rychle šířil covid a další nemoci. „Slyšel jsem od jiných vězňů, že tam chodí i lidé s tuberkulózou, kapavkou, AIDS a nikdo to neřešil,“ popsal bývalý obdivovatel Ruska a Vladimira Putina.

Z „vězení hrůzy“ se Mazák nakonec dostal po více než dvou měsících a zaplacení pokuty asi 4700 korun. Obhájci mu sice navrhovali, aby vydržel do září, kdy by jeho pobyt na území Ruské federace mohl projít legalizací, Slovák si však nebyl jistý, zda by delší dobu v nelidských podmínkách vůbec přežil.

Bývalý dirigent a sbormistr košického divadla byl před svým pokusem o emigraci do Ruska v nelehké situaci. Pokoušel se podnikat s vlastní pekárnou, ta však zkrachovala a on se následně ocitl v exekuci, kvůli které přišel o bydlení a objevily se u něj sebevražedné myšlenky. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu pak věřil klamavým zprávám a ruské propagandě hlásající, že k útoku na sousední zemi je dovedla provokace ze strany USA.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online
Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa