Takové koupání nikdo nečekal. V průzračné vodě u místního hotelu se pohupovaly desítky barevných medúz.  „Bylo jich tam určitě na padesát. Asi každého z naší party postupně začalo pálit tělo, a to jsme se jich ani nedotkli,“ popsala pro Blesk.cz turistka Bára z hotelu Riviera Hotel El Kantaoui.

Flekatý krk

Ona sama medúzu před několika dny nedopatřením chytla za chapadla. „Pálení od zápěstí přešlo do celé horní části těla. Moji mamku dokonce pálily rty a měla po požahání flekatý krk,“ vysvětluje dále Barbora.

 Po »nájezdu« medúz se už zaskočení dovolenkáři koupat nešli, vyčkali, až vodní živočichové zase odplavou. „Pak už jsme pokaždé kontrolovali moře, protože to popálení je asi takový pocit, jako když se po celém těle natřete chilli papričkou. Sice jsem to nezkoušela, ale mám takovou představu,“ dodala Bára s úsměvem.

Biolog uklidňuje

Podle mořského biologa Jiřího Peterky z Biologického centra AV ČR, narazili turisté na překrásné exempláře kořenoústky plicnaté. „To je opravdu jedna z větších medúz, ale paradoxně je to druh, který žahá naprosto minimálně a žahnutí je velmi slabé,“ vysvětlil pro Blesk.cz Jiří Peterka s tím, že u tohoto druhu jsou žahavé buňky jen na chapadlech. A medúza je navíc díky své velikosti a barvě i dobře vidět. „Pokud se tedy s nimi potkáme ve vodě, stačí je dotekem na klobouku bez problémů odsunout,“ radí biolog.

Problém je jinde

Středozemní moře ovšem obývají mnohem záludnější menší druhy medúz. „Jde o talířovku ušatou nebo svítivou. Talířovka svítivá má průměr zvonu maximálně pět deset centimetrů. Tam je problém, že ve vodě není moc dobře vidět, a kromě toho, že má žahavé buňky na chapadlech, tak je má i nahoře na zvonu,“ popisuje Jiří Peterka. Podle odborníka tento druh žahá citelně a nepříjemně a zvláště u alergika může být požahání vážné.

„Problém také je, když kousek rosolu medúzy ulpí na kůži. Je potřeba místo očistit a ošetřit chladícím gelem nebo přípravkem po poštípání hmyzem,“ radí biolog.

Jiří Peterka má i odpověď, proč se mořské krasavice u břehu objevily. Běžně se totiž pohybují na volné vodě. „U břehu se ve větší míře vyskytují po bouři, protože jsou tam natlačeny. Když se uklidní počasí, odplavou na volné moře,“ uzavírá Jiří Peterka.

 

Video
Video se připravuje ...

Víte, že slunce opaluje i ve třech metrech pod hladinou? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií