Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Strasti v dovolenkovém ráji: Čechy oblíbenou pláž trápí enormní počet medúz!

Autor: pma - 
8. července 2023
10:36

Turisté mířící na jih Chorvatska, konkrétně k oblasti kolem Dubrovníku, by se měli mít na pozoru. Tamní pláže zamořily medúzy, které dokážou velmi znepříjemnit dovolenou. Jejich žahnutí je velmi bolestivé a člověku po něm mohou zůstat i jizvy!

Na jihu chorvatské Dalmácie se nachází Čechy oblíbené město Dubrovník. To každoročně přiláká statisíce Čechů, které oblast láká nejen na historická zákoutí města, ale hlavně na krásné pláže v okolí. Letos by si ale výletníci měli dávat velký pozor a dívat se kolem sebe.

Chorvatský server Dubrovački dnevnik upozornil tento týden na to, že do oblasti kolem městečka Orašac až ke čtvrti Babin Kuk v Dubrovníku, připlul enormní počet medúz. „Lidé vylezou z moře a naříkají. Za jediné odpoledne je takových případů několik,“ uvedl pro médium jeden z tamních návštěvníků. Je pravděpodobné, že medúzy připluly k Dubrovníku před Jadran z italského pobřeží, kde se před časem také objevily.

Žahavec dokáže snadno splynout 

Na oblíbené pláži Danče v Dubrovníku byla dokonce vyvěšena červená vlajka, která plavce před zvýšeným počtem žahavců varuje. Koupání sice není zakázáno, lidé by se ale podle tamních úřadů měli mít na pozoru.

Nebezpečí tkví i v tom, že medúzu může člověk velmi snadno přehlédnout. Druh, který se u chorvatských pláží objevil, se jmenuje talířovka svítivá. Ta jasně růžovou barvou a ve světlém moři může snadno splynout.

Ulevit může ocet nebo teplá voda

V místě, kde talířovka člověka žahne, se může objevit pálení, svědění, mravenčení, bolestivost, ale i vyrážka, nebo dokonce jizvy. Pokud přeci jen k žahnutí medúzy dojde, měli byste vědět jak se zachovat, aby vás místo nepálilo ještě více. „Postižené místo nedrbejte, neoplachujte sladkou vodou a neaplikujte jiné než doporučené masti," upozorňuje deník Dnevnik.

Postižené místo je třeba důkladně opláchnout a to ideálně mořskou vodou. Záleží na typu popáleniny, ale ulevit od bolesti a pálení může podle média i polití octem nebo namočení v teplé vodě.

krapotkin ( 8. července 2023 20:42 )

Třeba tě ještě bude ožižlávat žralok.

blue_Moon ( 8. července 2023 18:51 )

"Už jí tam máš, je z dovozu"

sekebo ( 8. července 2023 18:45 )

Hlava na hlavě, vedro, draho, opékání se na pláži a žahanec od medúzy - tak tomu říkám "NEZAPOMENUTELNÁ DOVOLENÁ"

krapotkin ( 8. července 2023 16:59 )

To je ta, co před Čechama emigrovala.

bizon_pepa ( 8. července 2023 16:27 )

V Itálii za celou dovolenou jedna vyvržená na pláž.

Zobrazit celou diskusi