Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drahota v Chorvatsku odrazuje turisty. Přijíždí jich méně, ministr bije na poplach

Autor: ČTK, BLK - 
28. června 2023
17:43

Zdražování v Chorvatsku může vážně ohrozit celou tamní turistickou sezonu. Podle agentury HINA to dnes uvedl chorvatský ministr financí Marko Primorac. Reagoval na zprávy médií, podle nichž kvůli překotnému růstu cen v cestovním ruchu přijíždí trávit dovolenou v zemi na Jadranu méně lidí, než se čekalo.

„Když slyšíte, jak tu rostou ceny, je to něco, co je v každém případě nepřijatelné a musím se přiznat, že z toho mám určitým způsobem obavy,“ odpověděl Primorac na novinářský dotaz, co říká tomu, že kopeček zmrzliny stojí v Chorvatsku často i tři eura (71 korun).

Uvedl také, že pro růst cen nevidí ekonomické opodstatnění, a připomněl, že vláda v Záhřebu dotuje ceny energií a snížila také DPH na řadu služeb a výrobků. „Krátkodobé neodůvodněné zvýšení cen je krátkodobý užitek a výdělek, dlouhodobě by mohl mít velmi nežádoucí účinky,“ varoval ministr financí.

Chorvatská i zahraniční média v posledních dnech píšou o citelném nárůstu cen v chorvatském cestovním ruchu, který podle nich už způsobuje pokles ubytovacích rezervací i příjezdů hostů ze zahraniční. Kromě kopečku zmrzliny za tři eura uváděla například pizzu v restauraci za 18 eur (427 korun) či steak za 38 eur (900 korun). Ceny ubytování se místy oproti loňsku zvýšily o 30 procent. Stanice N1 minulý týden uvedla, že na Makarské riviéře – tradiční chorvatské dovolenkové destinaci – počet turistů i přenocování za červen oproti předchozímu roku klesl o šest procent.

Chorvatsko, které k 1. lednu tohoto roku vstoupilo do eurozóny a schengenského prostoru, nicméně letos očekává rekordní turistickou sezonu, která by mohla překonat tu dosud neúspěšnější z předcovidového roku 2019. Podle předsezonních odhadů zamíří letos do země na Jadranu až milion Čechů.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

krapotkin ( 1. července 2023 18:40 )

Zaleťe si do Austrálie poblíž Melbourne jsou taky pěkný pláže a máte to i se žraloky.

Jiří Zvěřina ( 30. června 2023 09:09 )

Že by turisté konečně prozřeli???

MarekBadatel ( 28. června 2023 23:18 )

Si zajeďte do Polska k moři. Je to blíž a je to přímo z ČR na sever. Sice to nebude takové žůžo ale budete u moře téměř na dohled od rodné kotliny. A Poláci budou mít radost.

MarekBadatel ( 28. června 2023 23:17 )

No tak co. Třeba se poučí a pochopí že nemá cenu přemrštěnými cenami odrazovat turisty.

MarekBadatel ( 28. června 2023 23:15 )

Možná by stačilo zařídit aby se do moře nedostávaly fekálie. Výstavbou lepší kanalizace a čističek tam kde docházelo nejvíce k vyplavování splašků a fekálií do moře. Pokud chtějí být drazí tak ať - ale ať je to perfektní ať je moře čisté. Ve sr+čkách se můžu koupat i tady doma a to nemusím kvůli tomu jezdit až do Chorvatska.
To myslím že je jedna z věcí která jim zbytečně kazí pověst. A pokud ještě zvednou ceny tak je vymalováno.

Zobrazit celou diskusi