Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oblíbená turistická destinace v chorvatském Splitu má problém: Na nádherné pláži páchnou fekálie!

Autor: jel - 
7. července 2023
05:00

Pláž Bene v chorvatském Splitu je oblíbeným místem turistů. Nachází se na úpatí kopce Marjan, je téměř celá v lese a průzračná voda láká ke koupání. Má to ale jeden háček, poslední dny to na ní totiž smrdí fekáliemi. Problém tu neřeší poprvé, zatím ale není jasné, odkud se zápach a splašky berou. Případ řeší příslušné úřady.

Na problém upozornilo splitské občanské sdružení Společnost Marjan. To zveřejnilo na sociální síti fotografie splašek, které se nacházejí pouhých deset metrů od oblíbené pláže v zátoce Beno. Dalmacia Danas na svém youtubovém kanálu také zveřejnila video, na němž je zmíněný problém dobře vidět.

Komentátor na videu uvedl, že celý nechutný výjev se nachází nedaleko místní restaurace VA BENE. Velké podezření padá pro to právě na ni. S tím souhlasí také ředitel Veřejné instituce pro správu parku Marjan Marko Pejnović, který dodal, že vzhledem k lokalizaci problémů je restaurace nejspíš původcem znečištění.

V pátek byla na místě inspekce, která správu parku informovala. Jak Pejnović doplnil, tento problém v místě neřeší poprvé. „Žádám všechny, aby se konečně v souladu se svými povinnostmi přičinili o to, aby tato letitá absurdita byla zastavena,“ řekl. 

Kontrola ale neodhalila zjevné vypouštění fekálií do chráněné části přírody a moře ze zařízení VA BENE. Problém inspekce neobjevila ani u další restaurace, kterou místní z vypouštění splašků do přírody podezřívali. V době, kdy se v zátoce nacházeli pracovníci kontrolního úřadu, nezaznamenali v přírodě žádné znečištění. 

„Inspekce zjistila, že je vše v pořádku. Poté však byla natočena tři další videa, která měla dokázat, že vše není v pořádku a že jsou jasně vidět fekálie, jak plavou a stékají do moře,“ popsal pro Dalmacii Danas předseda Společnosti Marjan Srđan Marinić.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 7. července 2023 16:36 )

Taky tam nemáš nenažraný kapry, který tě neochunávají k večeři.

gabreta ( 7. července 2023 11:57 )

Paráda, když se při plavání nadechneš a máš v hubě doutník!!

Marie Bursikova ( 7. července 2023 11:01 )

Balkán prodává pouze že slunce svítí ,ale ať si jezdí každý kam mysli!

trintin ( 7. července 2023 10:15 )

Na nádherné pláži páchnou fekálie?? Běžná praxe v Bulharsku a Řecku, proto tam použitý WC papír nesplachují, ale házejí do košů, aby neplaval po hladině moře.

Zobrazit celou diskusi