Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Návštěva Plitvických jezer v Chorvatsku: Drahé občerstvení i skryté miny. A kolik stojí vstup?

Autor: Dagmar Vlašicová, lig, BLK - 
18. července 2023
05:00

Národní park Plitvická jezera jsou oblíbenou výletní destinací během dovolených u moře. Kromě návalu turistů se však park potýká i s dalšími problémy – nejnáročnější a nejdelší trasa, která je zároveň nejbohatší na výhledy, je v současnosti uzavřená. Jsou tu také vysoké ceny, například obyčejný nanuk zde lze zakoupit v průměru za 4 eura. S jakými dalšími problémy se park potýká a jaká jsou doporučení?

Národní park Plitvická jezera je spolu s historickým městem Dubrovník nejnavštěvovanější destinací celého Chorvatska. Ročně sem zavítá přes jeden milion lidí. I přes návaly turistů je vhodné návštěvu zkombinovat právě s dovolenou u moře, neboť v tomto období jsou Plitvická jezera nejkrásnější.

Národní park, který je zařazen do Světového dědictví UNESCO, je nejstarší a největší národní park v Chorvatsku. Jedná se o zcela ojedinělý přírodní úkaz, kdy celý park má celkem 16 jezer, které mají dohromady více než 90 vodopádů různých velikostí. To celé je obklopeno četnou zelení a voda tamějších azurově modrých jezer je natolik průzračně čistá, že jsou skrze ni vidět i hbité pohyby malých ryb.

Trasa s výhledy je uzavřená

Vstup do parku je možný ze dvou vstupů, které jsou jednoduše označovány jako vstup 1 a vstup 2. U vstupu 2 je však více možností, jak se v parku volněji pohybovat, neboť kousek od vchodu se nachází autobusová zastávka i přívoz. Cena vstupného pro dospělého činí v hlavní turistické sezóně 40 eur (přibližně 950 Kč, pozn. redakce). O mapu musíte požádat, nicméně jsou i před vchody, kdy je možné ofotit si je do mobilního telefonu.

Celkem jsou zde 3 autobusové zastávky a 3 přívozy, které návštěvníky rozvážejí k celkem 7 trasám různých náročností. V současné době je však ten nejobtížnější a nejdelší okruh K uzavřen, přičemž se jedná o okruh bohatý na výhledy. Podobně je na tom také trasa značená F, která může být po deštích uzavřena, byť na této cestě není možné vidět tolik panoramat.

Pro náročnější turisty je tak nejlepší volbou trasa H, která vede k těm nejkrásnějším vodopádům celých Plitvických jezer. Tato trasa je dlouhá téměř 9 km, proto je dobré si na ni vymezit alespoň 6 hodin. K nejkrásnějším vodopádům nicméně navede trasa E. Všechny trasy je možné si přehledně prohlédnout přímo na oficiálních stránkách národního parku, kde jsou popsány také jednotlivé náročnosti.

Nedoporučuje se chodit mimo vyznačené trasy a to hned ze dvou důvodů. V době války v bývalé Jugoslávii se o Plitvická jezera válčilo, neboť už tehdy se jednalo o velmi atraktivní turistickou destinaci. Důsledkem toho byla oblast zaminovaná, a přestože bylo provedeno její odminování, není vyloučeno, že skutečně došlo k odstranění úplně všech min. V současné době je v Chorvatsku údajně ještě 240 000 min.

Druhým důvodem je riziko srážky s medvědem hnědým, kdy medvědi byli dokonce spatřeni na označených turistických stezkách. Žít by jich v okolí jezer mělo přibližně 150. Kromě medvědů obývají Plitvická jezera také vlci a rysové, žije tu i zmije obecná a růžkatá.

Nanuk tu stojí přibližně 95 Kč

U skoro každého přívozu a autobusové zastávky u jezer je možné se občerstvit. Na místě je velký výběr z nápojů i jídel. Většina džusů nebo jiných ochucených nápojů či piv, které se obvykle prodávají v půllitrech, stojí 3,05 eur (přibližně 73 Kč, pozn. redakce) a espresso stojí 2 eura (přibližně 48 Kč). Lze zakoupit i víno.

Co se týče oblíbených pokrmů, ceny hamburgerů, cheeseburgerů a chickenburgerů se pohybují v rozmezí 8 – 8,60 eur (přibližně 190 – 204 Kč). Plitvická klobása tady stojí 5,60 eur (přibližně 132 Kč). Na výběr jsou i různé sendviče či sladké občerstvení jako muffiny či jablečný štrúdl.

 

Je téměř nemožné zde natrefit na stánky s kopečkovou zmrzlinou, ale prodávají se zde nanuky, které obyčejně stojí 4 eura (přibližně 95 Kč). Kromě stánků je u vchodu 2 také klasický supermarket, který je však spojen s obchodem pro suvenýry, takže nabízí omezený výběr potravin. Je však možné tu zakoupit řadu chlazených nápojů. Láhev s vodou Janou stojí 1,62 eur (přibližně 39 Kč) nebo pivo Kozel stojí 2,20 eur (přibližně 53 Kč). V oblasti Plitvických jezer je možné platit nejen eury, ale i kunami, nicméně většina stánků umožňuje pouze platbu kartou.

Doporučujeme zavítat do Plitvických jezer v brzkých ranních hodinách, kdy návaly turistů nejsou ještě tak obrovské. Vezměte si s sebou také dostatek vody, neboť budete na velké části trasy vystaveni přímému slunci, proto je dobré vybavit se i opalovacím krémem s ochranným faktorem.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

krapotkin ( 18. července 2023 18:17 )

Tak u nás je pivo za 60 Kč a zmrzlina pro kohokoliv za 75 Kč.

Anifa ( 18. července 2023 14:43 )

Jasně neodpad sedí místo Chorvatska na diskuzi v Blesku

Anifa ( 18. července 2023 14:42 )

Co ještě najdete špatného v Chorvatsku? Drahota, málo personálu, drahé ubytování, fekálie v moři, žraloci, požáry , nesmí se popíjet na ulici, teď miny. Jděte někam. Podívejte se na ceny v Česku, na ten binec kolem cest na horách

verka1 ( 18. července 2023 10:41 )

Jak kde, někde je krásná příroda, ale vše ničí špinavci turisté 👎

Uživatel_5662103 ( 18. července 2023 10:37 )

Ze uz si nedate pokoj.. letos jsme Plitvice navstivili, ano, vstup byl pro dospeleho 40€ plus parkovne. No a? Bud se tam chci podivat a zaplatim, nebo nechci, a sedim doma na zadku. Svacinu jsme meli s sebou, ano spravni pastikari, ale clovek ze zkusenosti vi, ze na takovych mistech je draho a jsme tak zvykli i z vyletu po CR. Nanuk jsme si dali, vysel jeden na 2,70€ a byl velky, ze jsme ho s dcerou daly napul. A misto jidla jsme si koupili krasne suvenyry.
Zajimalo by me, proc nepisete o drahote u nas. Vstup na Lipne do koruny stromu dospely 920kc, dite 750kc. Lanovka, Sky Bridge a stezka v oblacich 1220kc dospely.. to je levne??
Zkuste, pani autorko, vycmuchat ceny u nas, a pak piste hovadiny, jak je jinde draho!!!

Zobrazit celou diskusi