Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rozpaky v Chorvatsku: Příval turistů zpomalily vyšší ceny? „Rostou každým dnem,“ píší Němci

Autor: ČTK, lig, BLK - 
17. července 2023
13:16

„Co se to s touto sezonou děje?“ ptají se mnozí chorvatští podnikatelé v cestovním ruchu - od malých pronajímatelů až po velké hoteliéry. Sezona začala ve velkém stylu, ale pak se vše zastavilo. Kde jsou ti turisté, jejichž invazi nám předpovídali? V článku věnovaném dosavadnímu vývoji turistické sezony v oblíbené destinaci českých turistů to píše chorvatský deník Slobodna Dalmacija.

Červnová čísla byla dobrá, ale vrcholná sezona se zadrhla. Díry v kalendářích jsou stále větší a je stále těžší je zaplnit dokonce i nabídkami last minute.

„Jeden z důvodů by klidně mohla být naše známá nadutost, pokud jde o ceny - od těch v obchodech a pohostinství přes velké hotely až po ty nejdrobnější služby. V době, kdy se informace šíří rychlostí světla, není třeba mnoho k tomu, aby se rozšířila zpráva, že trávit léto na Jadranu už vůbec není levné ani pro obyvatele zemí mnohem bohatších než Chorvatsko,“ píše splitský deník.

Zprávy o drahém Chorvatsku se staly tématem také pro zahraniční média. Německý list Frankfurter Rundschau uvedl, že ceny v Chorvatsku „rostou každým dnem“ a že mnozí turisté se už vůbec nechtějí do Chorvatska vracet. Že je zmíněný článek těžká antireklama na Chorvatsko, je slabé slovo.

„Letní dovolená ve Středomoří se stala drahou záležitostí. Zvlášť v Chorvatsku, kde jsou ceny na dříve nepředstavitelné úrovni. Kvůli tomu je kritika ze strany turistů čím dál hlasitější,“ píše Frankfurter Rundschau. „Někteří cestovatelé zůstali v šoku už při samém pohledu na ceny v Chorvatsku. A mnozí říkají: Už nás neuvidíte, tam se vracet nebudeme!“ dodává německý list.

Zároveň cituje chorvatskou expertku Barbaru Markovičovou, podle níž se náklady na ubytování za poslední dva roky v Chorvatsku zvýšily o 30 procent. Chorvatsko je nyní dražší než Španělsko nebo Řecko, přičemž ceny tam stále rostou.

Vlna zdražování na chorvatském pobřeží šokuje turisty čím dál více. Viníkem přitom podle informací médií není pouze vysoká inflace, ale i růst cen po zavedení eura na začátku roku.

„Mnozí turisté dokonce musejí váhat s koupí obyčejné zmrzliny. Turisté z Německa vyprávějí, jak za dva kopečky na chorvatském pobřeží zaplatili sedm eur.

Zvlášť pro rodiny s dětmi se dovolená v Chorvatsku rychle stala drahým potěšením. Dražší je zmrzlina jedině v Japonsku.

Nejsou to pouze ceny, které turisty v Chorvatsku uvádějí v úžas. Oblíbená destinace zavedla také některá přísná pravidla pro cestovatele, takže například ti, kteří přijedou do Dubrovníku s kufrem na kolečkách, musejí počítat s vysokou peněžitou pokutou.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

renalek ( 17. července 2023 20:07 )

Ceny nejsou vysoké, jen my máme malé platy !
Řešení: Ignorovat to tam !

xxxx678 ( 17. července 2023 14:26 )

To je denně to stejné, pořád jen Chorvatsko a zase Chorvatsko, jako, kdyby všichni měli dovolenou jen - tam. Jedu tam, na co mám, když nemám tak dřepim doma na pr...asi tak. Nejlepší, když si rodinka kamsi vyjede k moři a řekne dítěti, zmrzlinu až zase zítra. měl jsi včera, je drahá..hlavně, že řeknou, že byli v u moře.

Anifa ( 17. července 2023 14:25 )

Od začátku prázdnin stále něčím strašíte rekreanty v Chorvatsku - ceny, fekálie ve vodě, žraloci, zmije . Jděte už s tím někam. Jedu se vykoupat, odpočinout a rozhodně se tam nejedu cpát banány

krapotkin ( 17. července 2023 13:56 )

Nevím, kam chodí redakce nakupovat, ale třeba banány nestojí u nás 36 Kč, ale 39,90 Kč (Kaufland).

Zobrazit celou diskusi