Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chorvatští hasiči o obřím požáru v dovolenkovém ráji: Zachraňovali jsme i Čechy v plavkách

Video se připravuje ...
Autor: vja, ČTK - 
14. července 2023
15:13

Oheň v Chorvatsku zasáhl kemp pět metrů od moře. V ohrožení se v Grebaštici nedaleko Šibeniku ocitla i řada domů. „Český pár jsme zachránili na poslední chvíli, byli v naprostém šoku,“ popsal dramatickou záchranu turistů majitel jednoho z rekreačních středisek. Chvíle hrůzy si pak prožily dvě ženy s dětmi z Česka a Slovenska. Hasiči je z obklopení plameny zachránili doslova sekundy před vzplanutím domu!  O řádění živlu informovaly servery Nova.rs a 24sata.hr.

Podařilo se mi dostat dceru a tchyni do bezpečí, já i můj tchán jsme se vrátili, ale oheň už vnikl do prostora kempu,“ říká Goran Šimić, vítěz Pride of Croatia z Grebaštice.

„Bylo to ošklivé. Najednou to vzplanulo a já si myslel, že tentokrát jsme opravdu v koncích... Normálně pomáhám hasit, není to poprvé, ale úplně mě to šokovalo. Tentokrát se oheň dostal až k mému domu,“ uvedl Šimić, známý místní environmentální aktivista.

„Všude kolem hořelo, ale sotva jsem se stačil převléknout a vyjít ven, oheň už byl před našimi dveřmi, doslova tři metry od nás. Jeden český pár jsme zachránili na poslední chvíli. Chudák kolem 70 let byl v naprostém šoku, bez sebe. S manželkou se pravděpodobně vydali zachránit auto, ale protože byli v naprostém šoku, klíč nenašli. Policistům se je naštěstí podařilo dostat do bezpečí,“ sdělil novinářům. Zmíněný pár se prý nestihl ani převléci z plavek.

Se záchranou hostů kempu a hašením požáru pomáhali prý i okolo jedoucí řidiči. Hasiči podle Šimiće dorazili doslova na poslední chvíli. „Najednou se z ničeho nic objevilo vozidlo s nápisem Cesta Šibenik a chlapi nám začali pomáhat. Pak se na poslední chvíli objevili hasiči. Přijeli zrovna ve chvíli, když už jsme si mysleli, že náš domov není možné zachránit. Kousek po kousku se nám to nějak podařilo uhasit,“ uvedl k zásahu.

Celkem v areálu kempu shořely jen dva menší stany, dům se nakonec před požárem podařilo zachránit. „Nikomu se nic nestalo, to je nejdůležitější,“ okomentoval řádění požáru Šimić.

Děti plakaly, museli jsme jim dát kyslíkové masky, říká hasič

Unavený hasič Mario se zastavil, aby popadl dech poté, co se svými kolegy zachránil ženu a děti z domu obklopeného ohněm. „Byli to turisté, Češi a Slováci. Bohužel jejich auta úplně shořela,“ povzdechl si. V bezprostředním nebezpečí se podle něj ocitly dvě ženy se dvěma dětmi.

Děti plakaly, ženy byly v šoku. Majitel bytu, který nebyl doma, nám zavolal a požádal nás, abychom tam šli, zřejmě se neodvážili opustit dům. Pokud jste viděli fotky spálených aut v Grebaštici, tak to jsou jejich auta,“ říká Mario, který je profesionálním hasičem od roku 2012.

„Vešli jsme do domu a přehodili přes ně mokré hadry, podařilo se nám je dostat ven. Pak jsme jim dali masky s kyslíkem v lahvích, které běžně používáme při požáru v uzavřených prostorách, aby se alespoň trochu vzpamatovali,“ popsal situaci. Drama s turisty se odehrálo přes ulici od restaurace „Stari Šibenik“, hned vedle Jadranské magistrály. Jakmile se hasičům podařilo nešťastníky zachránit, všimli si, že střecha domu, kde byli ubytováni, je již v plamenech.

V Grebaštici podle hlášení hasičů již požár nezuří, přesunul se však směrem na Primoštěn. Severně od obce by však situace měla být plně pod kontrolou.

Video  Chorvatsko zasáhl obří požár: Plameny ničily auta nedaleko letoviska Šibenik.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zájezdy do Chorvatska Češi kvůli požáru neruší

V požárem zasažené oblasti u chorvatského města Šibeniku nemají tuzemské cestovní kanceláře (CK) a agentury, které ČTK oslovila, žádné klienty. Zatím ani neobdržely žádosti o zrušení zájezdu. Situaci v destinaci však bedlivě sledují a budou se řídit vydanými doporučeními, uvedly.

„Přímo v okolí chorvatského Šibeniku nemáme nyní ubytované žádné klienty, a situace a případná evakuace se tak přímo našich zákazníků netýkala. Jsme prostřednictvím naší delegátky pro Dalmácii a také partnery na místě v kontaktu a další vývoj a doporučení místních úřadů sledujeme. Zákazníci jsou nejblíže v Primoštenu a jiných letoviscích na pobřeží Jadranu, všichni jsou v pořádku a pokračují v dovolené,“ řekla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Dotazy k situaci v letoviscích CK nezaznamenala ani od klientů, kteří směřují do Černé Hory nebo Albánie, kde také panují extrémně vysoké teploty, uvedla.

Dotazy ani žádosti o zrušení zájezdu v tuto chvíli od klientů z Česka neeviduje ani cestovní agentura Invia. „U našich klientů ze Slovenska se objevila jedna žádost o prověření situace a jeden požadavek na storno,“ sdělila mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková. Jak se bude situace dále vyvíjet, se podle ní dá předvídat jen stěží.

„Turisté, kteří se o situaci v místě informují prostřednictvím facebookových skupin, se vesměs shodují, že na dovolenou pojedou, ale snaží se získat informace, jestli bude možné se do Šibeniku bez problému dostat a zda je situace již pod kontrolou,“ doplnila.

CK Fischer má klienty přibližně 30 až 50 kilometrů od požárem zasažené oblasti. „Požár se naštěstí našich klientů nijak nedotkl. Nemuseli jsme nikoho přesouvat a nikdo nebyl ohrožen. Podle informací, které máme z místa, se už skutečně podařilo dostat oheň pod kontrolu,“ uvedl mluvčí Jan Bezděk.

Komplikace se vyhnuly také těm, kteří si zájezd do Chorvatska zakoupili v CK Travel Family. „Klienti jsou na svou dovolenou natěšeni, přece jen v přímořských destinacích se tyto teploty objevují každoročně,“ uvedla ředitelka Blanka Hrubá.

lunatic ( 15. července 2023 01:04 )

Osobně a kdybych měl jet na dovolenou jen kvůli nějakému požáru, považoval bych to již za zhýralost, neboli přibližně obdobné jednání, jako když si teď dám lajnu ....

turista.z. ( 14. července 2023 16:47 )

A musim si zaplavat, i kdyby mi mela per. del uhoret. To nevadi, ze 30 metru ode mme hori les...

Celebrity-chachacha ( 14. července 2023 15:43 )

Jedu na jih ,jelikož 33° doma je mi málo 😂🙉😂🙉😂🙉

Zobrazit celou diskusi