Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ohnivé peklo v Chorvatsku: Obří požár, panika, ohořelá auta i kolony na jadranské magistrále

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. července 2023
08:52
Autor: simao, mav, BLK - 
13. července 2023
16:56

Nedaleko známého chorvatského města Šibenik v severní Dalmácii zuřil rozsáhlý požár. Hořely domy a auta, lidé museli evakuovat své domovy, uvádí web Vecernji.hr. Tři hasiči potřebovali ošetřit, když se nadýchali kouře, lehce raněn byl i jeden civilista. Na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony. Přes noc hasiči požár dostali pod kontrolu, ráno už jen dohašují.

 

Zasahovalo asi 160 hasičů s 57 auty a sedmi letadly. Podle serveru Slobodna Dalmacja prvotní odhady říkají, že plameny zasáhly 650 hektarů, většinou nepřístupného terénu. „Požár se již nešíří a budovy nejsou ohroženy,“ informovali chorvatští hasiči večer podle Dalmatinského portálu.

V noci se plameny ještě rozhořely, ale hasiči jim úspěšně čelili. „Situace je dnes ráno mnohem lepší. Nejsou tu už plameny, dohašujeme,“ uvedl velitel hasičů Šibenicko-kninské župy Darko Dukić podle Dnevniku.hr.

Požár vypukl ve čtvrtek kolem 11:00 v Gornji Banovci nedaleko Šibeniku a začal se šířit dál. Problémem byl silný vítr, který hnal oheň dál. V předcházejících měsících pršelo, a tak tráva narostla, plameny se proto šířily rychle. Navíc hořelo v těžce přístupném terénu.

Plameny zasáhly i malebné městečko Grebaštica 15 kilometů od Šibeniku. „Lidé utíkají z bytů, ale nevědí, kam mají utéct. Je tu panika, všechno páchne a kvůli kouři není nic vidět,“ uvedla žena z Grebaštice. Město Šibenik poskytlo ve sportovní hale Baldekin ubytování lidem, jejichž domy či apartmány jsou ohrožené nebo přímo zasažené požárem.

V oblasti Šibeniku navíc panuje horké letní počasí, až 37 °C.

„Doprava je ochromena a policie apeluje na turisty a obyvatele, aby zůstali v bezpečí a nevystavovali se nebezpečí,“ uvedl chorvatský Večernji list, který na youtube zveřejnil i video z průběhu hašení požáru. 

Oheň podle chorvatských médií překročil jadranskou magistrálu a zasáhl i několik domů. „Oheň je mezi domy a všichni jsou na nohou. Bránili jsme vesničku Šaškovi, ale oheň přešel dálnici a nyní ohrožuje Donju Grebašticu,“ řekl Tomislav Bačelić, předseda místního výboru Grebaštica Gornja.

„Nešlo to zastavit. Celý kopec Jelinjak shořel až do Primoštenu během 20 minut,“ dodal. Při požáru shořelo auto mj. rodině z Německa, která je v Chorvatsku na dovolené.

Že se plameny šířily dál, je patrné i z toho, že dým byl vidět i 26 kilometrů jižně od Šibeniku u letoviska Primošten na pobřeží Jaderského moře, jak ukazují fotografie od čtenářky Blesku.

Požár v Chorvatsku: Dým je vidět i u města Primošten 26 km jižně od Šibeniku (13.7.2023) Požár v Chorvatsku: Dým je vidět i u města Primošten 26 km jižně od Šibeniku (13.7.2023) | Foto od čtenářky Blesku

Panika vypukla přitom právě také mezi turisty. U Primoštenu se vytvořila velká kolona aut, když se mnozí snažili město opustit. Večer už se jadranská magistrála zase otevřela.

„Máme tři hasiče, kteří se nadýchali kouře a byli lékařsky ošetřeni, ale dál pracují v terénu. Jeden civilista byl zraněn. Nejdůležitější je, že u požáru nejsou žádní vážně zranění lidé,“ uvedl velitel hasičů Dukić pro Dnevnik.hr

„Škody způsobené požárem uvidíme v nejbližších dnech. Hořely střechy domů, jsme prostě v takové situaci, povětrnostní podmínky jsou velmi nepříznivé a na jihu je docela silný hurikán. Vedro je obrovské, děláme maximum a doufáme, že to všechno dobře dopadne,“ dodal.

Na místo k večeru dorazil ministr vnitra a vicepremiér Davor Božinović. „Bylo poškozeno sedm domů, shořelo sedm aut. Zda byla všechna pojízdná, se zatím nezjistilo. Oběti nejsou žádné, škody na majetku, ať už jde o domy, komerční budovy nebo vozidla, nejsou velké,“ uvedl ministr.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

ahojky ( 14. července 2023 11:40 )

Opr. v 11 a 8 minut

ahojky ( 14. července 2023 11:39 )

Příspěvek v 118 není v rozporu s pravidly diskuse, milý Blesku? Nebo tu je dvojí metr?

ahojky ( 13. července 2023 22:17 )

Jiří Bukvaj...ten článek fakt není o zmrzlině.

Jiří Bukvaj ( 13. července 2023 21:58 )

Aby ses ne***, já vím,že jsi borec, co si dá zmrzlinu klidně za 10€.Taky bych nepodporoval nenažrance. 🤑

pisecanda ( 13. července 2023 21:53 )

Pro rodrigos-……. Tvůj názor mluví o tve inteligenci, která se rovná….. íhahá( koni) Jsi ubožák!!!

Zobrazit celou diskusi