Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie v Tunisku: Už 210 utonulých migrantů za pár dní. Márnicím začíná docházet místo

Aktualizováno -
28. dubna 2023
14:32
Autor: ČTK - 
28. dubna 2023
14:26

Tuniská pobřežní stráž u tuniských břehů vyzvedla těla 41 utonulých migrantů, řekl dnes agentuře Reuters vysoce postavený představitel tuniské národní gardy. Za posledních deset dní pobřežní stráž podle něj vyzvedla těla již 210 migrantů.

V tuniských márnicích podle agentury Reuters dochází místo, zatímco se tuniské úřady snaží zabránit dalším migrantům v tom, aby se vydávali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře.

Tuniské pobřeží se stalo významným výchozím bodem lidí prchajících do Evropy před chudobou a násilím v různých částech Afriky či na Blízkém východě. Za první tři měsíce letošního roku se podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v centrálním Středomoří ve snaze dostat se z Afriky do Evropy utopilo více než 440 lidí.

Podle tuniských bezpečnostních složek bylo za stejnou dobu zadrženo nebo zachráněno přes 14 000 migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy. Je to pětkrát více než ve stejném období v roce 2022. Většina z nich pocházela ze subsaharské Afriky. V předchozích letech byla hlavním výchozím bodem pro běžence Libye.