Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Syna (12) zavírala do psí boudy! Po matce (32) zatkli u sousedů i muže (40)

Autor: ČTK - 
14. června 2023
10:44

V případu týraného dvanáctiletého chlapce v Rakousku, kterého matka mimo jiné zavírala do psí boudy, byl zatčen další člověk. Čtyřicetiletý muž z okolí dvaatřicetileté matky, o jejímž zatčení informovala rakouská média v pondělí, je podezřelý z účastenství na trestném činu, řekl dnes agentuře APA mluvčí rakouské policie Johann Baumschlager.

Muž z okolí hlavní obviněné je rovněž ve vyšetřovací vazbě. Podezření na něj padlo, když dolnorakouští kriminalisté prozkoumali chaty mezi oběma podezřelými. Muž byl podle Baumschlagera zadržen 3. března na žádost státního zastupitelství v Kremži (Krems), kde je také - stejně jako hlavní obviněná - ve vyšetřovací vazbě.

Žena je podezřelá, že svého syna od začátku září do listopadu loňského roku bila, spoutávala, zacpávala mu ústa a opakovaně ho i na několik hodin zavírala do psí boudy.

Kromě toho údajně nechávala dítě hladovět a několikrát ho polila studenou vodou a pak na několik hodin při mrazivých teplotách otvírala okna bytu.

Chlapce našli v kómatu

Chlapci byla při návštěvě sociální pracovnice loni 23. listopadu naměřena tělesná teplota 26,8 stupně Celsia a byl v kómatu. Záchrana přišla na poslední chvíli. Dítě bylo ve stavu ohrožujícím život převezeno do nemocnice. Podle policie se jeho zdravotní stav mezitím zlepšil.

Podle rakouských médií se mezi matkou a otcem chlapce rozhořel spor o opatrovnictví. I kvůli němu byly úřady upozorněny na rodinu žijící ve městě Waidhofen an der Thaya, necelých 25 kilometrů jižně od Slavonic na Jindřichohradecku. Podle deníku Niederösterreichische Nachrichten jsou rodiče rozvedení a otec nyní žije v okrese Zwettl.

Sklony k sadismu

V pondělí APA uvedla, že orgány činné v trestním řízení si vyžádaly psychiatrický posudek ženy kvůli podezření na závažnou duševní poruchu a „zjevně přítomné“ sklony k sadismu. Koncem léta by podle agentury mělo padnout rozhodnutí, zda bude žena také obžalována.

Zobrazit celou diskusi