Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Orbán to schytal od kancléře Rakouska. „Jsme jediným místem bez migrantů v Evropě,“ chvástal se

Autor: ČTK - 
7. července 2023
20:35

Rakouský kancléř Karl Nehammer dnes kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána na tiskové konferenci po společném jednání na téma migrace. Zatímco Orbán se podle agentury APA chlubil tím, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů, Nehammer poukázal na to, že většina lidí, kteří do Maďarska vstoupili ilegálně, zemí jen procházejí a přicházejí do Rakouska. Trojstranného „migračního summitu“ ve Vídni se zúčastnil také srbský prezident Aleksandar Vučić.

„Je sice pravda, že se ilegální migranti v Maďarsku nezdržují, ale z 80 procent přicházejí přes Maďarsko do Rakouska a my pak máme 109 000 žádostí o azyl a Maďarsko 45,“ řekl dnes rakouský kancléř Nehammer na společné tiskové konferenci s Orbánem a Vučičem.

Rakouský kancléř se takto vyjádřil poté, co Orbán podle APA dotazu maďarské státní televize MTV využil k „sebechvále“ doprovázené kritikou Evropské unie a filantropa maďarského původu George Sorose.

„Jsme jediným místem bez migrantů v Evropě,“ citovala APA Orbána, podle něhož je to zásluhou právních i fyzických překážek bránících migraci. Migranti například mohou vstoupit na maďarské území jen s kladně vyřízenou žádostí o azyl. Kromě toho je na hranicích plot, připomněl Orbán.

„Neříkám, že migranti nemohou někdy přeskočit na druhou stranu, ale větší část dokážeme zastavit a vůbec nemohou přicházet jako migranti do Rakouska,“ tvrdil dnes Orbán.

Kromě toho šéf maďarské vlády znovu kritizoval údajné „nucené přerozdělení“ migrantů schválené nedávno unijními ministry vnitra. Podle Orbána to je pro migranty „pozvánka“, aby se vydali na cestu. Proto prý Maďarsko najde prostředky a cesty, jak nemuset toto rozhodnutí realizovat.

V úvodním prohlášení však Orbán chválil Nehammera za to, že údajně hájil maďarské stanovisko k azylovému a migračnímu paktu EU na posledním unijním summitu. „Chráníme Evropu před migračním tlakem,“ zdůraznil Orbán. Bez Maďarska a Srbska by podle něj Rakousko, Německo a Nizozemsko měly o „statisíce migrantů více než dnes“.

Nehammer konstatoval, že Rakousko s Maďarskem a Srbskem společně „přitáhly azylovou brzdu“. Konkrétně poukázal na společný boj s Maďarskem proti pašerákům lidí a poděkoval Srbsku za ukončení bezvízového režimu pro Tunisany a Indy. „To bezprostředně vedlo k tomu, že počty žadatelů o azyl v Rakousku výrazně klesly,“ řekl.

Podle rakouského spolkového kancléřství od letošního ledna do května klesl počet žádostí o azyl o 20 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Konkrétním výsledkem migračního summitu je podpis čtyřstránkového memoranda o policejní spolupráci. Ministři vnitra Rakouska, Maďarska a Srbska se v něm dohodli na vzniku společné operační skupiny na ochranu hranic a na zintenzivnění spolupráce v boji proti převaděčům. Například Rakousko podle APA plánuje i vyslání dalších policistů na maďarsko-srbskou hranici. Z nynějších 20 by jejich počet mohl stoupnout až na 70.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli.  - Videohub
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 14. července 2023 15:55 )

👍👍👍

Celebrity-chachacha ( 14. července 2023 15:55 )

Tak jako v Maďarsku to má být v celé Evropě! A né jak v Berlíně na plovce
.

karmazdarma ( 7. července 2023 23:47 )

V Maďarsku zůstávají hlavně Maďaři, srdcaři a žádní zaprodanci a řitní alpinisti,jak Fiala,Jurečka, Rakušan, Tupá blbka Pekarová a štětina Vystrčil a celá vládní sebranka v čele ze soudruhem Petrem a Pavlem.🤮

karmazdarma ( 7. července 2023 23:45 )

V Maďarsku zůstávají hlavně Maďaři, srdcaři

karmazdarma ( 7. července 2023 23:44 )

V Maďarsku zůstávají hlavně Maďaři, srdcaři

Zobrazit celou diskusi