Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenského noc v Česku: Vyhlídka s Pavlem nad Prahou a přejezd kolony do Hiltonu

Autor: trm, ČTK - 
7. července 2023
07:10

Až do pozdní noci jednali prezidenti Petr Pavel a Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě. Kolona ukrajinského prezidenta se pak přesunula do centra Prahy do Hotelu Hilton, kde ji zachytili fotografové Blesku. Jestli tam nocoval i Zelenskyj, není jasné, z bezpečnostních důvodů jeho kancelář podrobnosti nezveřejňuje. Podle ČT měl ale nocovat přímo na Hradě.

Volodymyr Zelenskyj po večerním jednání s Petrem Pavlem poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku.

Návštěva ukrajinského prezidenta byla do poslední chvíle tajná, během pár desítek minut od zveřejnění cesty do jeho příjezdu, stihly před Pražský hrad přijít desítky lidí, kteří Ukrajinu podporují. Zelensky za vřelé přivítání poděkoval. „Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ řekl. Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl.

Po oficiální tiskové konferenci ještě jednání obou prezidentů pokračovalo. V noci prezident Pavel sdílel na sociálních sítích příspěvek, kde stojí obě hlavy státu na vyhlídce nad Prahou. „Loučíme se s ukrajinskými přáteli. Nad Prahou je noc, program na Hradě skončil. Prezident @ZelenskyyUA si odváží ujištění, že za Ukrajinou budeme stát, dokud bude potřeba. Naše historická zkušenost ukázala, že jednota je nejlepší zbraň proti agresorovi. Jsme s vámi. Slava Ukrajini!,“ napsal prezident na Twitter.

Kolona s ukrajinskou delegací po půlnoci zamířila do centra Prahy, konkrétně do hotelu Hilton. Zda v něm nocoval i prezident, nebo jen jeho delegace, není jasné. Podle České televize měl ale Zelenskyj nocovat přímo na Hradě.

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa