Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dojemné setkání: Volodymyr Zelenskyj se na Pražském hradě setkal s těžce nemocným hochem z Ukrajiny!

Aktualizováno -
7. července 2023
06:25
Autor: pma, ČTK - 
6. července 2023
22:53

Sváteční den s sebou v České republice přinesl i jedno velké překvapení. V podvečer do Prahy přiletěl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Několik desítek minut po přistání jej přijal český prezident Petr Pavel. Během večera došlo i k dojemnému setkání s ukrajinským chlapcem, který do ČR utekl před válkou a je vážně nemocný.

Na konci dubna navštívil český prezident Petr Pavel válkou sužovanou Ukrajinu. Dnes se role obrátily a do Česka ve čtvrtek večer přiletěl Volodymyr Zelenskyj. Toho kromě setkání s politiky čekalo i jedno milé a velmi lidské shledání.

Podle informací ČT se Zelenskyj setkal s ukrajinským chlapcem Antonem Kockem (14), který před časem ze země zasažené válkou utekl do Česka. Anton v minulosti řekl, že je jeho snem setkat se s oběma prezidenty. Když tedy Pavel v dubnu v Kyjevě navštívil Zelenského, předal mu videonahrávku s pozdravem malého a vážně nemocného chlapce. Ta ukrajinskou hlavu státu dojala a na oplátku malému bojovníkovi poslal taktéž zdravici ve formě videa.

Dobro zvítězí nad zlem                               

„Hřeje mě pocit, že jsme dnes mohli zprostředkovat setkání dvou lidí, kteří jsou jeden pro druhého hrdinou,“ uvedl ve čtvrtek na Twitteru prezident ČR a připojil i dojemnou fotografii dokumentující první osobní setkání ukrajinského prezidenta s chlapcem.  „Antone, bylo mi velkou ctí tě dnes potkat a mluvit s tebou,“ napsal Zelenskyj na Telegramu. 

„Dobro zvítězí nad zlem! Největší prezidenti a krásné gesto. Jste úžasní,“ komentoval fotografii jeden z uživatelů Twitteru. „Pane prezidente, jsem na Vás hrdý!“ přidal se další.

Video ze stkání s Antonem přidal i prezident Zelenskyj.

Zelenskyj uvedl, že Anton Kocko pochází z Boryslavi ve Lvovské oblasti. „Od března roku 2022 podstupuje léčbu v České republice. Je to skvělý hoch, který je upřímně pyšný na Ukrajinu a věří v ni,“ napsal ukrajinský prezident. Připojil i fotografie ze setkání na Pražském hradě. „Přeji ti, ať zvítězíš, a děkuji ti za tvou silnou víru!“ uzavřel Zelenskyj.

Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Setkání s politiky

Návštěva ukrajinského prezidenta byla pro veřejnost utajována až do odpoledních hodin. Plánována však byla několik týdnů.

Ukrajinský prezident stráví noc zřejmě na Pražském hradě. V pátek bude jednat s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Setká se i s členy vlády a Parlamentu.

Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu. Ve čtvrtek byl v Bulharsku, po návštěvě ČR by měl zamířit mimo jiné do Istanbulu, kde se podle tureckých médií sejde s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa