Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

8 tváří Zelenského, jak ho neznáte: Právník, herec, scenárista, tanečník, komediant nebo medvídek

  • Autor: DVL - 
    7. 7. 2023
    05:00

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má za sebou pestrou minulost. Již při studiu práv se začal věnovat herectví, divadlu a komedii. Ještě před svým prezidentstvím si v jedné z rolí v seriálu udělal legraci z ruského prezidenta Vladimira Putina. V Rusku následně pořad zakázali. Jaká jsou fakta o Zelenském, která nejsou až tak známá? Osm z nich přinesl server Insider.

  • 1.Z právníka hercem

    Zelenskyj v roce 2000 dokončil studium práv na Kyjevské národní ekonomické univerzitě. Během studia se nicméně aktivně věnoval divadlu a komedii. V roce 1997 se jeho komediální soubor Kvartal 95 objevil v televizní improvizační komediální soutěži KVN, kde zvítězil. Od té doby Zelenskyj pokračoval v nejvyšších kolech soutěže až do roku 2003.

  • 2.Vůdcem ve filmu

    Pro produkční společnost Studio Kvartal 95, kterou spoluzaložil, napsal mnoho filmů, ve kterých si také zahrál. V roce 2005 učinil svůj scenáristický debut v komediálním muzikálu Tři mušketýři, kde si zahrál roli D'Artagnana. Následovala řada dalších filmů, pro které napsal scénář a zároveň v nich vystupoval. 

  • 3.Vítězem StarDance

    V roce 2006 vyhrál ukrajinskou verzi soutěže StarDance, kde tancoval mnoho tanečních stylů v různých kostýmech. 

  • 4.Namluvil medvíka Paddingtona

    Namluvil také medvídka Paddingtona v ukrajinštině. Jedná se o animovaný film pro děti.

    Zelenskyj nadaboval medvídka Paddingtona Zelenskyj nadaboval medvídka Paddingtona | Profimedia.cz

  • 5.Prezidenta hrál už v seriálu

    Zahrál si v populární ukrajinské TV show Sluha národa, která je přístupná na Netflixu či Voyo. Zelenskyj si v ní zahrál prezidenta ještě před svým vítězstvím ve volbách v roce 2019, kdy měl více než 70% hlasů. Seriál běžel v letech 2015 až 2019 a ukrajinský prezident si v něm zahrál idealistického učitele, který se vymezil proti korupci na Ukrajině.

  • 6.Z Putina si dělal legraci ještě před svým prezidentstvím

    Ještě před svým prezidentstvím si právě v seriálu Sluha národa udělal legraci z ruského prezidenta Putina. Následně byl seriál v Rusku zakázán. 

  • 7.Jeho dědeček přežil holokaust

    Zelenskyj hovořil o své židovské rodině na akci v Izraeli v roce 2020 u 75. výročí osvobození Osvětimi. Jeho dědeček přežil holokaust, ale tři jeho bratři nikoli. 

    Na videu prezident uctívá památku zesnulých. „Nikdy více - nenávist. Nikdy více - lhostejnost. Čím více národů světa překoná lhostejnost, tím méně prostoru zůstane na světě pro nenávist,“ řekl prezident.

  • 8.Je otcem dvou dětí

    Se svojí manželkou Olenou Zelenskou se seznámil na vysoké škole. Jeho manželka studovala architekturu, ale pak se začala věnovat psaní a napsala scénáře pro jeho produkční společnost. Mají dvě děti - 18letou Oleksandru a 9tiletého Kyryla.

    21:30
    27. 4. 2024

    Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

    21:25
    27. 4. 2024

    Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

    20:30
    27. 4. 2024

    Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

    Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

    Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

    Zobrazit celý online

    Video  Zelenského v Hirošimě vítali světoví lídři (20.5.2023)  - Reuters
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa