Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krym jako dovolenkový ráj? Věc minulosti! Turisté se mu vyhýbají obloukem, ekonomika trpí

Autor: Darina Jíchová, swp - 
14. června 2023
05:00

Anektovaný Krym býval rájem ruských turistů, pláže nelegálně zabraného poloostrova bývaly plné dovolenkářů. Teď jsou rozryté zákopy a dalšími obrannými valy v případě, že by se Kyjev pokusil svoje ztracené území dobýt zpět. Rusové a hlavně Rusové žijící na Krymu mají strach z ukrajinské protiofenzivy, aby také ne. Prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho vojenské velení se zavázalo, že osvobodí Ukrajinu v celém jejím rozsahu včetně Krymu. Nepřítomnost turistů si vyžádala krutou daň na tamní ekonomice, píše stanice RFERL.

Rusko anektovalo Krym v roce 2014 a napumpovalo do něj několik desítek miliard korun, aby z poloostrova udělalo ráj. Peníze šly na opravu infrastruktury i do resortů, nicméně kvůli válce, kterou loni rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, už druhou sezónu budou tamní pláže i hotely prázdné. Turismus, který měl být hlavním tahounem ekonomiky, uvadá.

Putin ani jeho armáda, kteří byli – a někteří stále jsou – přesvědčeni o svém vítězství, si neuvědomovali, že vpádem na Ukrajinu se z Krymu stane ukrajinský cíl. Z bleskové války je 16 měsíců se táhnoucí konflikt, nad krymským dovolenkovým rájem je uzavřený letecký prostor a tamní okupační správa a vojenské jednotky pláže připravují na možný útok.

Loni, v létě 2022 přece jen několik dovolenéchtivých Rusů neodolalo a vyrazilo se slunit na Krym, pak ale v srpnu 2022 přišel ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu umístěnou na poloostrově. Černý dým stoupající z místa úderu vyděsil ruské turisty, kteří ve strachu odjeli zpátky domů. Pak přišly další úspěchy Kyjeva jako exploze Kerčského mostu spojující Rusko a Krym anebo potopení ruské válečné lodi u krymského pobřeží.

Ukrajina chce Krym zpátky

Podle webových stránek hotelu Ostrovok.ru Krym letos představuje jen 1 procento rezervací ruských turistů, to je oproti roku 2021, kdy to bylo 19 procent, značný propad. Loni to byla 3 procenta. Předseda parlamentního Výboru pro turismus a turistickou infrastrukturu Sangadzhi Tarbajev informoval o tom, že krymské hotely přišly o 40 procent svých klientů. Krátká letní sezóna představuje obří podíl příjmů mnoha krymských podniků a obyvatel. Pokles turistů už donutil hotely a restaurace snížit ceny.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Ruský rozpočet, již pod tlakem rostoucích válečných nákladů a poklesu cen energií, to zaplatí, aby se zabránilo masovému propouštění na poloostrově. Rusy dosazený šéf okupovaného ukrajinského Krymského poloostrova Sergej Aksjonov oznámil, že Moskva pro Krym vyčlenila téměř 662 milionů korun jako kompenzace pro tamní podniky a jejich zaměstnance. V turismu na Krymu podle něj pracuje na 30 tisíc osob. Vojenští experti upozornili na to, že je vysoce nepravděpodobné, že by válka skončila letos. Krym se tak musí připravit i na další bídnou sezónu v roce 2024.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa