Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top momenty Zelenského v Praze: Potlesk na Hradě, soulad s Pavlem a emotivní slova o únosech dětí Rusy!

  • Autor: simao,dp,bel - 
    7. 7. 2023
    05:00

    Přísně utajovanou cestu včera podnikl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (45). Po návštěvě Bulharska totiž nečekaně hlava státu zavítala do Česka. Po přistání na letišti zamířila vzácná návštěva rovnou na Hrad za prezidentem Petrem Pavlem (61). Společně odsoudili počínání ruského agresora a Zelenskyj poděkoval Čechům za pomoc a přidal též slova o únosech ukrajinských dětí Rusy.

  • 1.Uvítání ve vzduchu

    Zelenskyj se do Prahy vrátil po dlouhých 14 letech. Hlavní město totiž naposledy navštívil v roce 2009, ještě jako běžný občan a herec, nikoliv jako politik. To se ale včera změnilo.

    Ukrajinského prezidenta s jeho početnou delegací z Bulharska (viz. rám Jednání v Sofii) do Prahy přepravil český vládní speciál. Airbus A319 přistál na pražském letišti v půl šesté večer.

    Na ruzyňské letiště ho přitom doprovázely dva gripeny. A vzniklo i unikátní foto Zelenského na palubě speciálu s gripenem za zády.

    „Je to prezident Zelenskyj na palubě Czech AirForce One, doprovázen gripeny předtím, než přistál v Praze na Ruzyni. Mimochodem to nebylo jednoduché zaostřit ani na iPhonu, ale podařilo se mi to a na prezidentu Zelenském bylo vidět, že je herec a ví, že je potřeba ledacos vytrpět. Posečkal, než telefon zaostřil a symbolicky se to dalo zdokumentovat. Protože je pravda, že ve chvíli, kdy kapitán letadla oznámil, že budou doprovázet prezidenta gripeny, musím říct, že to bylo ukrajinskou stranou kvitováno velmi s povděkem a velmi pozitivně. Mnozí si tam také naše gripeny fotili a myslím, že to bylo pěkné přivítání ještě ve vzduchu,“ prozradil poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar ve vysílání ČT.

  • 2.Potlesk a defilé na Hradě

    Po vystoupení z letadla pak VIP návštěva z Kyjeva nastoupila do přistavené limuzíny a za doprovodu policistů se přesunula za Pavlem na Hrad. U něho, ale i na dalších vybraných místech v Praze platila nejvyšší bezpečnostní opatření. Zelenského čekal na Hradě potlesk a obligátní vyslechnutí hymny Ukrajiny i ČR.

    Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Soulad s Pavlem

    Český prezident se svým ukrajinským protějškem pak na Pražském hradě jednal přes hodinu za zavřenými dveřmi. Bavit se měli o další vojenské a materiální podpoře Kyjevu.

    „Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile. Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ vysekl Ukrajincům poklonu prezident Pavel.

    Obnovu Ukrajiny, nejen poválečnou, ale i v době války, je nutné vidět jako příležitost i pro Českou republiku a české firmy, řekl dále Pavel na tiskové konferenci.

    Zelenského díky i soulad ohledně NATO

    „Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ děkoval v Praze Zelenskyj. Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl Zelenskyj.

    Ukrajinský prezident by považoval za ideální, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Pavel je přitom pro, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do Aliance. „Je to v zájmu i naší bezpečnosti, regionální stability, ale také ekonomické prosperity,“ míní Pavel.

  • 4.Zloba nad únosy dětí

    Na společné tiskové konferenci s Pavlem přitom dostal Zelenskyj dotaz i na únosy ukrajinských dětí ze strany Rusů. Odpověděl emotivně.

    „Já jsem otec a chápu, že dítě je to nejdůležitější a nejcennější, co máme. Je to velmi bolestivé, pokud vám válka vzala dítě, unesli ho nebo ho zabili. U nás se stávají všechny tyto situace, bohužel. Umím si představit, co je to za tragédii, když vám vezmou dítě,“ reagoval Zelenskyj. 

    „Je třeba bojovat za to, aby se děti vrátily, bojovat všemi prostředky. Nechci zbavovat zodpovědnosti naše úřady. Máme odpovědnost za tyto unesené děti a děláme všechno pro to, abychom je dostali zpět. Máme zřízené centrum, které se zabývá přímo návratem těchto dětí, pomáhají nám i novináři. Vím ale, že je třeba dělat více,“ připustil Zelenskyj. „Chci požádat všechny o pomoc při navrácení těchto dětí,“ dodal Zelenskyj.

    Tisková konference na Pražském hradě. Na snímku Volodymyr Zelenskyj (6. 7. 2023) Tisková konference na Pražském hradě. Na snímku Volodymyr Zelenskyj (6. 7. 2023) | Blesk: Jiří Koťátko

  • 5.Dojemné setkání a další program v ČR

    Zelenskyj se přitom na Pražském hradě přitom setkal i s těžce nemocným chlapcem z Ukrajiny.

    14letý Anton bojuje s těžkou nemocí a podstupuje léčbu v České republice. „Antone, bylo mi velkou ctí tě dnes potkat a mluvit s tebou,“ napsal Zelenskyj na Telegramu. „Přeji ti, ať zvítězíš, a děkuji ti za tvou silnou víru!“ uvedl.

    Ukrajinský prezident dnes z Česka odletí – a to do Istanbulu. Ještě předtím se ale setká s premiérem Petrem Fialou (58, ODS) a zavítá do Senátu a Sněmovny. V horní komoře ho přivítá Miloš Vystrčil (62, ODS) a v dolní pak Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09).

    Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa