Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Přítel“ Orbán Babišovi pořádně zavařil: Eurostrana mu dává stopku. Co popudilo liberály?

Aktualizováno -
28. května 2023
19:01
Autor: Martin Valeš - 
28. května 2023
16:56

Evropská strana ALDE zakročila proti Andreji Babišovi (ANO). A to proto, že se v Maďarsku zúčastnil Konference pro konzervativní politickou činnost (CPAC), mezinárodního setkání konzervativců. Úvodní slovo tam měl premiér Viktor Orbán z konzervativní strany Fidesz.

ALDE sdružuje liberální strany Evropy, od svých počátků se k ní přidalo i Babišovo hnutí ANO - ovšem od té doby se poněkud od liberálního směru vzdálilo. Účast na akci v Budapešti začátkem května se zřejmě stala poslední kapkou, která vedla víkendový stranický sjezd ALDE k činu.

„Předsednictvo ALDE odsuzuje účast pana Babiše, předsedy hnutí ANO, na akci CPAC v Maďarsku,“ stojí v prohlášení vedení eurostrany. „Vždy jsme byli a budeme pevnými zastánci a nejsilnějšími obhájci individuálních práv a svobod, právního státu a demokracie. Jako strana se proto snažíme jednat v souladu s těmito hodnotami a totéž očekáváme od našich členů. CPAC má za své základní poslání podkopávat právě ta individuální práva a svobody, které jsou pro stranu ALDE stěžejní a určující,“ dodává.

V Budapešti Babiš například ve svém projevu kritizoval Zelenou dohodu (Green Deal) usilující o ochranu klimatu před lidem způsobenými změnami, která je pro ALDE stěžejním tématem. „Zničí evropský průmysl a uvrhne lidi do chudoby,“ pronesl expremiér. „Brusel je odtržen od běžného života, diktuje nám, jak máme žít, co máme jíst.“

Babiš se k Orbánovi mnohokrát znal, maďarský premiér jej nazval svým přítelem. Prý vždy na zasedáních Evropské rady, nezřídka dlouho do noci, bojovali za určitá témata. „A musím přiznat, že Andrej Babiš je větší bojovník než já,“ citovala ho ČTK. Společně prý doufají, že ve volbách do Evropského parlamentu za rok uspějí konzervativní strany.

Orbánův Fidesz byl do roku 2021 členem Evropské lidové strany (EPP), jež má v europarlamentu nejsilnější frakci, ale pro jeho odklon od demokratických hodnot ho EPP nejprve roku 2019 suspendovala, poté vyloučila.

„Předsednictvo ALDE se proto na žádost sjezdu neprodleně zapojí do jednání s hnutím ANO a jeho vedením, aby zhodnotilo jejich oddanost základním liberálním hodnotám a poslání strany ALDE,“ dodává prohlášení.

Poté předsednictvo přichystá zprávu se svými zjištěními a doporučeními pro případná opatření. Do vyvození závěrů předsednictvo v souladu s přáním sněmu nebude Babiše zvát.

Jourová: ANO a ALDE by si měly vysvětlit své pozice

Naopak nevraživost panuje mezi Orbánem a Věrou Jourovou, kterou právě Babiš a ANO vyslali coby českou zástupkyni do Evropské komise. V posledních letech má na starosti coby místopředsedkyně Evropské komise mj. evropské demokratické hodnoty; za jejich nedodržování Evropská komise Budapešť opakovaně kritizuje.

„Nemůže to fungovat bez hodnot. Nemůžeme si navzájem důvěřovat,“ pronesla nyní Jourová na sjezdu ALDE, aniž konkrétně jmenovala, ve videu na svém Twitteru. „Hovořila jsem o potřebě bránit demokracii i svobodné a spravedlivé volby proti manipulacím,“ shrnula své vystoupení před evropskými spolustraníky.

„Bylo by dobře, kdyby si strany ANO a ALDE vysvětlily svoje pozice a vzájemně se správně pochopily. Není dobré si ani z jedné strany zavírat dveře ke spolupráci,“ komentovala pro Blesk Zprávy Jourová.

Sjezd se mj. zabýval i otázkou války na Ukrajině, zúčastnili se ho i členové z napadené země. A k účastníkům přes video promluvil i prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož strana Služebník lidu (Sluga naroda) do nadnárodní ALDE také patří.

V Evropském parlamentu se frakce ALDE nazývá Renew Europe (obnova Evropy), má 101 členů. ANO jich tam posílá pět včetně místopředsedkyně europarlamentu Dity Charanzové. ALDE se hlásí i k místopředsedkyni Evropské komise Věře Jourové, bývalé místopředsedkyni ANO.

O pozici místopředsedy ALDE se na skončivším sjezdu ucházel poslanec Parlamentu České republiky Jaroslav Bžoch, ale neuspěl, získal jen 59 hlasů z 494. Dopředu avizoval, že by mu překážkou mohla být právě Babišova účast na setkání konzervativců, jejíž projednání měl sjezd v plánu.

Video  Fiala vítal na supersummitu Viktora Orbána. Ten stihl navštívil i Zemana, Klause a Babiše 
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 15. prosince 2023 13:32 )

Roxine, nevím jak ses choval za bolševika:Já mám za sebou výhazov ze školy,PTP,šikanu rodiny včetně dětí.Nezatrpkl jsem.Páteř mám stále rovnou a jsem na to hrdý.Možná se budeš divit,ale pana prezidenta Pavla si vážím. Svatý Pavel také původně pronásledoval církev!

Jaroslav Vašíček ( 15. prosince 2023 13:20 )

Jiříku,nauč se českému pravopisu a potom teprve vystupuj veřejně!!!

Jaroslav Vašíček ( 15. prosince 2023 13:15 )

Vážím si Čechů i Moravanů,kteří vysloví svůj názor,i když s ním nesouhlasím.Pan Babiš však není ani Čech ani Moravan.

Jaroslav Vašíček ( 15. prosince 2023 13:01 )

Roxine,jdi do háje! Nevím za koho kopeš?Paní Karásková,Vy jste mě svými výroky o Orbánovi a Babišovi úplně rozesmála.Může soudný člověk tyto dva renegáty a účelové nacionalisty označit za "hrdiny"? Jsem Evropan a hrdý Moravan!Jsem potomek Velkomoravské říše a Moravané byli vždy věrní svým tradicím.Semper fidelis Moravia!!! A vy mamko, vás nechápu.Vy nejste soudná žena,ale účelová "drbna"Víte kolik Brňanů skončilo pro své přesvědčení v bolševických kriminálech,kolik studentů bylo vyhozeno zen škol i já jsem mezi nimi Buďte ujištěna,že nám o koryta nejde.Na to jsou jiní,ti co kolaborovali!

Růžena Karásková ( 3. června 2023 10:34 )

Iracionální a trapní lidé, pokud nechàpou kvalitní vlastnosti schopného politika a podnikatele p.Babiše.Rozhodně jsou s Orbánem hrdinové,že se nebojí oponovat EU...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa