Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěl ho adoptovat Babiš, teď Lojzu zneužilo i vnitro. Pes přitom nikdy k dispozici nebyl

Autor: Mii - 
4. února 2023
17:01

Pomyslným symbolem prezidentských voleb v Česku se stal šestnáctiletý kříženec jezevčíka a kokršpaněla jménem Lojza z útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou. Expremiér Andrej Babiš (ANO) během kandidatury hlásil, že pokud usedne na Hradě, Lojzu adoptuje. Schytal za to širokou kritiku, odpůrcům přišlo neetické zneužívat během kampaně psy. Stejnou taktiku nyní použilo na twitteru ministerstvo vnitra - a také se to nesetkalo s pozitivní odezvou.

Lojza jistě nečekal, že se během voleb stane nejslavnějším psem v Česku, a už určitě ne, že jeho sláva bude pokračovat i po volbách. Jenže se stal obětí politického boje.

Vládní koalice neskrývá nadšení z toho, že Babiš boj o Hrad prohrál, a tak se v posledních dnech do expremiéra strefuje, co to jde. Připomíná, které přešlapy během kampaně udělal, přičemž si vzpomněla i na Lojzu. Ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN) v pátek na twitteru sdílelo příspěvek, v němž napsalo, že pokud získá více sledujících, psovi do útulku pošle pamlsky.

„Lojza je smutný, protože mohl bydlet na Hradě. Lojzovi asi neudělá radost, když bude mít vnitro 80 tisíc sledujících. Nám ale jo, udělejte nám radost. My na oplátku uděláme radost Lojzovi a pošleme útulku pytel dobrot,“ ​​napsalo vnitro u fotky tohoto psa.

Z pohledu úřadu to bylo jasné rýpnutí do politického soupeře, lidé na sociální síti z této snahy ale příliš nadšení nejsou. „Tohle je tak smutné citové vydírání, které je nehodné MV. Útulku jsem zaslala finanční dar jako omluvu za tuhle Vaši ostudu s jedním pytlem dobrot,“ reaguje jedna uživatelka. „Vyhoďte svého správce sociálních sítí,“ píše další.

Účet ministerstva vnitra nicméně sledující tímto příspěvkem skutečně získal, a tak slíbil, že svá slova dodrží a pytel dobrot pošle.

Návštěva Babiše nebyla domluvená

Babiš od voleb o Lojzovi nepromluvil. Jak ale prozradila majitelka útulku Dagmar Kubištová pro server Refresher, pes nikdy k adopci nebyl. „Nemohl by si ho vzít ani Babiš, ani Pavel, kdyby tedy přijel on. U Babiše jsme se ještě bavili o tom, že sám má několik mladých pejsků, takže by s nimi Lojza nemusel dobře vycházet. Má je rád, to ano, ale přece jen už je to dědek, takže ho za chvíli začnou ti mladí trochu otravovat,“ uvedla.

S expremiérem se na návštěvě útulku nedomlouvala, Babiš podle ní přijel neohlášen. „Vyšla jsem ven a viděla jsem, jak se před brankou objevil hlouček novinářů, rozložili si kamery a kouřili. Když jsem za nimi přišla, zeptali se mě: ‚Už je tady?‘ A já vůbec nevěděla, kdo tady má být a o co jde. Byli jsme domluvení s jednou paní z Turnova, že přijede za pejskem, ale nechápala jsem, proč by tady kvůli tomu měly být televizní štáby,“ popsala Kubištová.

Babiše ale neposlala pryč, brala ho jakéhokoliv jiného zájemce. Lojza si ho podle ní získal hned a šéf hnutí ANO vypadal, že o něj skutečně má zájem. Dokonce vysvětloval, že zná dobrého veterináře, který by se o něj postaral. Lojza by nicméně už změnu prostředí nejspíš nezvládl, a tak vedení útulku muselo žádost odmítnout.

Video  Poražený Andrej Babiš: Nikam neodcházím. 
Video se připravuje ...

evzen-lovec ( 5. února 2023 18:38 )

Rakušan nechť si vezme pytel na mrtvoly s sebou na střechu, tam může hovořit k národu a pak učinit rázný krok vpřed...

roxin ( 5. února 2023 16:42 )

Ty jsi zase du.ak SOUDRUHU!!!

roxin ( 5. února 2023 16:41 )

No jo hledá špion a ještě rozvědčík jsou 2 v 1 musí sám ať si je jistý protože věří jen sobě, VÍŠ?

1pravda1 ( 5. února 2023 12:34 )

pávek zneužil kočku ... micka nekandidovala...

xiioma ( 5. února 2023 12:00 )

....... na tom nic nemění, Bureš pejska zneužil pro kampaň.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa