Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stezka korunami bez stromů: V projektu za eurodotace Orbánův starosta les prostě vykácel

Autor: mav, inf - 
29. března 2023
12:29

V maďarské obci Nyírmártonfalva mají novou turistickou atrakci: Chodník pro blízké pozorování korun stromů. Jenže nejbližší strom je desítky metrů daleko. Starosta nechal pokácet celý les, ačkoliv mu na projekt stezky korunami stromů úřady přikleply evropské dotace.

Dvoutisícová Nyírmártonfalva leží na východě Maďarska, mezi Debrecínem a rumunskými hranicemi. Vedle nepříliš starých kostelů a loveckých zámečků může nyní lákat návštěvníky také na čerstvě dobudovanou stezku korunami stromů. Jen ty stromy z ní neuvidíte, okolo je to kompletní mýtina a pařezy se lépe pozorují ze země. Přitom úřady na projekt přikleply evropskou dotaci 60 milionů forintů (3,7 mil. Kč).

Na zneužívání unijních peněz upozorňuje opoziční nezávislý poslanec Ákos Hadházy, pocházející z blízkého Debrecínu. „Pár fotek ke stezce korunami stromů bez korun neboli k pomníku rozkradených fondů EU,“ napsal na facebook poslanec. „Předtím se však určitě jděte vyčůrat, protože tam nejsou žádná WC.“

Hadházy se na odhalování podobně pochybných projektů zaměřuje. „V posledních letech jsem se snažil prezentovat lokality, které viditelně ukazují strašné organizované krádeže, ke kterým došlo z fondů Evropské unie za posledních 10 let. Myslím, že jen stěží najdeme krásnější místo, symboličtější místo,“ cituje ho server Atlatszo.

Místní podnikatel Mihály Filemon podal žádost o unijní dotace roku 2018, o rok později se stal starostou Nyírmártonfalvy za stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána. Žádost o grant - pod hlavičkou „rozvoje funkcí lesních ekosystémů“ - dostala zelenou roku 2021. Otevření svého soukromého lesa veřejnosti prý bere jako dobročinnost.

Vytěžená plantáž

Loni v létě stromy na pozemku, který mu patří, Filemon vykácel. V prosinci prohlásil projekt za dokončený, už bez stromů.

„Les rostl, lesníci a lesní hospodáři mají něco, čemu se říká harmonogram,“ hájil se starosta v televizi RTL. „Tato topolová plantáž byla zralá k pokácení. Když je les zralý, musí se vytěžit a regenerovat. Lesní správa má dva roky na to, aby vytěžený les vysázela, ale já nečekám dva roky, už jsme začali se zemními pracemi.“ Prý nasazují rychle rostoucí stromy, aby se do dvou, tří let les obnovil. „Podmínkou grantu nebylo, jak vysoký les má být. Když má stromek 50 centimetrů, už je to les,“ tvrdí a nevysvětluje už, proč lesnický harmonogram nevzal v potaz při přípravě turistického projektu.

Starosta-majitel říká, že zatím ještě žádné europeníze na atrakci nedostal. „Nevyděláváme na tom, ještě do toho peníze vkládáme,“ uvedl pro provládní server Haon a ještě si postěžoval, jak od podání projektové žádosti vzrostly ceny ve stavebnictví. „Nikoho, kdo něco ví o základech lesní správy, nemůže překvapit stezka korunami stromů na mýtině,“ dodal. 

„Chodník je jen trik,“ píše reportér investigativního serveru Atlatszo. „Konstrukce z borovice nebyla v době naší návštěvy nijak ošetřena. Na dřevěných lištách schodů se již objevily praskliny a schůdky nejsou správně podepřeny, takže když na ně stoupnete, prohýbají se.“

Jak zdůraznil poslanec, nejsou tu záchody - jen nevybavené budky. Návštěvníci mohou pro piknik využít dvou přístřešků, akorát jednomu už vítr poškodil břidlicovou střechu. Na fotografiích je vidět i dětské hřiště a stoly, u objektů jsou i stojany na kola.

V regionu - respektive u tamních politiků - jsou stezky korunami stromů populární. Na patnácti kilometrech se najdou dvě další, a ty aspoň stromy mají. Místopředseda krajské vlády Sándor Tasi (rovněž ze strany Fidesz) obdržel podporu 61,5 milionu forintů na turistickou infrastrukturu v lese včetně právě výšinného chodníčku. 

A další spolustraník, poslanec László Tasó a dřívější starosta městečka Nyíradony, na podobný projekt inkasoval 64 milionů forintů. Kromě toho jsou tamtéž oblíbené rozhledny - v nížinné krajině kolem Nyírmártonfalvy jich vyrostlo pět. Jedna je i na pozemku starosty Filemona. Pozorovat se dají hlavně pole a hospodářské lesy, ale v minulé dekádě na ně bylo možné získávat dotace, vysvětluje Atlatszo.

A z evropských peněz podnikatel-starosta Filemon hradil v posledních letech i stavbu vesnického penzionu, obdržel 47,6 milionů forintů (skoro tři miliony korun). Na takových projektech musí být označení o spolufinancování EU, což penzion nesplňoval, jak zjistil poslanec Hadházy v doprovodu novinářů.

„Mnozí politici Fideszu či jejich příbuzní dostávali děsné dotace na ‚penziony‘. Musejí je takto provozovat jen pět let, pak si s nimi mohou dělat, co chtějí,“ napsal na facebooku Hadházy. Někdy hosty tak jako tak nepřijímají, nebo inzerují nehorázné ceny, aby k nim nikdo nejezdil. „Mihály Filemon přiznal, že jeho penzion dosud neviděl jediného turistu,“ dodal poslanec. Až teď tam přebývají uprchlíci z Ukrajiny maďarské národnosti. 

„Podle nedávného průzkumu vnímání korupce se Maďarsko stalo nejzkorumpovanější zemí Evropské unie, čili co lze beztrestně ukrást, se ukradne,“ konstatovala maďarská verze Svobodné Evropy.

Video  Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 29. března 2023 15:09 )

Když vy rozhledny, z kterých není vidět, bo nejsou na kopci. Tak my!!! Stezku v oblacích bez stromů. To je pravý a nefalšovaný blázinec. Celá EU a ty jejich nesmyslné dotace, neziskovky, LGBT, gender....

Zobrazit celou diskusi