Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zatčení Putina by bylo vyhlášením války, hřímá Medveděv. A hrozí zničením německého parlamentu

Autor: jos - 
24. března 2023
18:20

Mezinárodní soud v Haagu vydal minulý týden zatykač na Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou. Moskva na vydání zatykače odpověděla tím, že Mezinárodní soud neuznává a že zahájí vlastní vyšetřování této instituce. Místopředseda Bezpečností rady Ruské federace Dmitrij Medveděv navíc uvedl, že případné zatčení Putina by znamenalo vyhlášení války, píše Daily Mail.

Medveděvova ostrá slova o válce byla zejména reakcí na prohlášení německého ministra spravedlnosti Marca Buschmanna, který minulý týden potvrdil, že pokud by se Putin vydal do Německa, tak na základě vydaného zatykače by byl zadržen. „Představte si, že současná hlava jaderné velmoci by jela na území, řekněme Německa, a byla by zatčena. Co by to bylo? Bylo by to vyhlášení války Ruské federaci,“ uvedl Medveděv. „V takovém případě by veškerý náš arzenál letěl na Spolkový sněm, na úřad kancléře a tak dále,“ varoval. 

K podobně ostrým vyhrůžkám se přidala Margarita Simonyan, vedoucí manažerka oficiálních prokremelských médií, která uvedla, že každá země, která by se odvážila zadržet Vladimira Putina, by čelila nukleárnímu útoku. Podle britského Daily Mail ale Medveděv ani Simonyanová neuvedli, jak by se v případě takového nukleárního útoku Rusko vyhnulo usmrcení Putina, který by byl v místě útoku zadržen.

Rusko vyhrožuje, ale do přímého konfliktu se nechystá

I přes tyto hrozby Medveděv uvedl, že Rusko se chce otevřenému konfliktu se Západem a NATO vyhnout a konec války chce vyjednat diplomaticky. Zároveň ale také uvedl, že v případě, že by se Ukrajinci pokusili zmocnit Krymu, který Rusové obsadili už v roce 2014, musí počítat s tím, že jako odpověď použije Rusko ‚jakoukoli zbraň‘ k útoku na Kyjev.

Podle Medveděva je Putinovo obvinění ze zapojení do únosů tisíců dětí z Ukrajiny právně neplatné a prázdné. Tento krok podle něj dále zhoršuje už tak špatné vztahy Ruska se Západem. „Naše vztahy jsou už teď horší než kdykoliv dřív v historii,“ řekl.

Na otázku, zda hrozba nukleárního konfliktu polevila, odpověděl, že naopak. „Každý den, kdy [Západ] dodává zbraně Ukrajině, se nukleární katastrofa přibližuje.“ Medveděv se již v minulosti nedržel zpátky a Spojené státy americké a jejich spojence v rámci NATO silně kritizoval za „snahy rozdělit a zničit Rusko“.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Dříve liberální nadějí, dnes je Medveděv nejhlasitějším zastáncem ruského režimu

Medveděv byl historicky Západem považován za liberální naději, když vystupoval výrazně umírněněji než Vladimir Putin, kterého v letech 2008 až 2012 vystřídal na postu prezidenta Ruské federace. V té době vystupoval podle Chrise Jewerse  velmi umírněně a očekávalo se, že díky svému liberálnímu vystupování obhájí i druhý mandát prezidentské funkce. Se začátkem války na Ukrajině se z něj stal jeden z nejhlasitějších podporovatelů Putina a agresivity Ruska na ukrajinském území.

Z jeho nedávných komentářů se dá částečně odhadnout, jaký status má v očích Ruska suverenita Ukrajiny. „Upřímně řečeno, Ukrajina je část Ruska. Ale kvůli geopolitickým důvodům a historickému vývoji jsme museli dlouho tolerovat, že žijeme na oddělených územích, a byli jsme donuceni přijmout tyto vymyšlené hranice,“ parafrázoval kremelskou argumentaci k loňskému vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny.

 

Video se připravuje ...
Další videa