Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blouznění šéfa Wagnerovců. Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny, prohlásil Prigožin

Autor: ČTK, swp - 
11. března 2023
21:26

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin ve videu dostupném na internetu tvrdí, že chce příští rok kandidovat v ukrajinských prezidentských volbách. Informovala o tom agentura Unian. Prigožin přitom patří k oporám ruského útoku na Ukrajinu, je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a dosud politické ambice odmítal.

„Učiním politický comming out. Když vidím, co se děje okolo mě, získal jsem politické ambice. Rozhodl jsem se v roce 2024 kandidovat na prezidenta. Prezidenta Ukrajiny. Budu v této funkci konkurovat (bývalému ukrajinskému prezidentovi Petru) Porošenkovi a (ukrajinskému prezidentovi Volodymyru) Zelenskému,“ řekl ve videu Prigožin. Podle jeho slov v případě jeho vítězství „vše bude v pořádku a projektily nebudou zapotřebí“.

Šéf žoldnéřské takzvané Wagnerovy skupiny je na záběrech ve vojenském oblečení, má neprůstřelnou vestu a přilbu. Stojí před zničenou zdí několik metrů nad zemí, jsou slyšet výbuchy a je vidět poničené město.

Zhruba před týdnem Prigožin napsal na síti telegram, že „nemá politické ambice; naším úkolem je bojovat a hájit zájmy Ruské federace“.

Ukrajinské prezidentské volby byly naposledy na jaře 2019. Zelenskyj tehdy ve druhém kole se ziskem 73 procent hlasů porazil Porošenka, který usiloval o druhý mandát. Prezidentský mandát je na Ukrajině pětiletý.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

16:56
Dnes

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
Dnes

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

16:17
Dnes

Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než deset firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa