Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezidentka Nováková v Praze: Sešel se s ní i Pavel, Zeman kritizoval šetření na důchodcích

Aktualizováno -
3. března 2023
20:52
Autor: ČTK - 
3. března 2023
08:10

Dosluhující prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě s vojenskými poctami přijal maďarskou prezidentku Katalin Novákovou. Shodli se mj. že je potřeba pracovat na ukončení války na Ukrajině. Bylo to přitom další ze Zemanových rozlučkových setkání. Nováková přijela bez doprovodu manžela, přijetí u Matyášovy brány se nezúčastnila ani česká první dáma Ivana Zemanová. Odpoledne se následovalo setkání i s Petrem Pavlem.

Před přijetím nastoupila v 10:40 slavnostně hradní stráž za doprovodu vojenské hudby, nad nádvořím vlály česká a maďarská vlajka. Proti avizovanému programu měl příjezd státníků mírné zpoždění, prezident Zeman na hradní nádvoří přijel v 11:05, o deset minut později také Nováková. Zeman jí předal květiny a společně vyslechli státní hymny.

Po nástupu hradní stráže a vojenské přehlídce se oba prezidenti odebrali na společné jednání. Po něm vystoupí na tiskové konferenci. Poté zasednou ke společnému obědu. Odpoledne se Nováková setká se Zemanovým nástupcem Petrem Pavlem.

Maďarská prezidentská kancelář dopředu oznámila, že Nováková během své cesty do Prahy udělí Zemanovi státní vyznamenání Maďarský záslužný kříž jako „výraz úcty maďarského národa“. Tak se dnes i stalo.

Pro vstup Finska a Švédska do NATO

Nováková v Praze po jednání se Zemanem uvedla, že maďarský parlament by měl hlasovat o vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO) v týdnu po 20. březnu. Rozšiřování NATO je podle ní klíčovou otázkou, kterou nelze rozhodnout jednoduše. Vstup obou zemí Nováková podporuje, tento týden vybídla maďarské zákonodárce k rychlé ratifikaci jejich vstupu.

„Považuji za odůvodněné, aby se NATO rozšířilo o Finsko a Švédsko,“ uvedla dnes Nováková. „Podle mých informací nebude Maďarsko poslední zemí, kde přijmou rozhodnutí o ratifikaci přístupu,“ dodala prezidentka. Vstup dvou skandinávských zemí zatím neschválilo ani Turecko, Ankara má výhrady zejména ke vstupu Švédska.

Zeman: Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát

Zeman řešil během tiskovky i záležitosti domácí provenience. Včetně dění ve Sněmovně. Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát, dobrý stát podle Zemana má poskytovat podporu těm, kteří se nemohou bránit. Prezident to řekl rovněž na tiskovce po setkání s Novákovou.

„Chtěl bych zcela jednoznačně říci, že dobrý stát má poskytovat podporu těm, kteří se ještě nebo už nemohou bránit. V první skupině jsou děti, v druhé jsou důchodci a samozřejmě také zdravotně postižení,“ řekl prezident.

Sněmovna dnes jedná již čtvrtý den o sporném vládním návrhu na snížení červnové valorizace důchodů, kterému opozice brání obstrukcemi. Schůze začala v úterý v 10:00, včetně přestávek trvá již přes sedm desítek hodin. Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel.

Zemanovo loučení nejen se sousedy

Zeman se přitom od začátku roku setkal v Náchodě s polským prezidentem Andrzejem Dudou, na poslední zahraniční návštěvě byl na Slovensku, kde jednal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Rozloučil se i se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě a prostřednictvím video spojení hovořil v pondělí s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a ve středu před týdnem s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem.

Už v lednu se Zeman spojil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Naposledy se tento týden setkal v Praze s rakouským protějškem Alexandrem Van der Bellenem.

Shoda ohledně Ukrajiny

Zeman řekl, že velmi ocenil dřívější prohlášení Novákové, která odsoudila agresi Ruska na Ukrajině. „Shodli jsme se na názoru, že je potřeba pracovat na ukončení války a na tom, aby tato válka byla následována ne-li přímo mírem, tak alespoň příměřím,“ řekl Zeman. Bude podle něj potřeba, aby se některé země ujaly mediační role, mezi takové státy podle něj nesporně patří i Maďarsko. Jako možného mediátora dříve označil také Srbsko, Čínu nebo Rakousko.

Podle Novákové jsou stanoviska obou prezidentů ve vztahu k Ukrajině v mnohém podobné, Maďarsko podle ní odsuzuje ruskou agresi a zastává teritoriální integritu Ukrajiny. Válka má podle ní pouze poražené strany. Vyslovila se pro co nejrychlejší skončení konfliktu, aby nastalo příměří a jednání o míru. Poznamenala, že Maďarsko obtížně snáší omezování práva maďarské menšiny na Ukrajině na používání svého jazyka.

Shodu Zeman s Novákovou nalezli v na názoru týkajícím se visegrádské čtyřky (V4), kam kromě ČR a Maďarska patří také Slovensko a Polsko. Český prezident poznamenal, že oba vystupují proti „nepříliš zralým politikům“, kteří by visegrádskou spolupráci chtěli rozbít nebo ukončit. „Považujeme ji za přirozenou cestu ke středoevropské spolupráci a podobnou regionální spolupráci jako Benelux nebo Severská rada,“ řekl Zeman. Střední Evropu označil za „svým způsobem specifický kulturní fenomén“ a toto historické dědictví ve formě V4 by podle něj mělo být zachováno, případně i rozšířeno.

O čem chce mluvit s Pavlem?

Nováková V4 označila za svazek rozumu a srdce. O visegrádské spolupráci chce mluvit i s nastávajícím českým prezidentem Petrem Pavlem, se kterým se setká během odpoledne. Pavel se k současné podobě V4 staví kriticky. Zeman doufá v to, že maďarská prezidentka Pavla o spolupráci v rámci V4 přesvědčí. Nováková věří tomu, že vazby, které Visegrád spojují, jsou silnější než body, na kterých se v daném momentu země neshodují.

Video  Zemanova rozlučková cesta na Slovensko: Tiskovka se Zuzanou Čaputovou  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

JaNat ( 3. března 2023 19:43 )

To je tvůj soused?

JaNat ( 3. března 2023 19:19 )

Za je nám po něm. Mu kup ocet.

JaNat ( 3. března 2023 19:18 )

Kdo? Tvůj fotr?

JaNat ( 3. března 2023 19:17 )

Slovensko má prezidentku, Madarsko má prezidentku, jen my zase dědka.

MAMKA2316 ( 3. března 2023 16:05 )

Zeman je obyčejný zaprodance Fialové vlády stydím se za to že jsem ho volil!!! Ještě mohl odvolat Blažka Jurečka další neschopné a tím že to neudělal se znemožnil !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa