„Stal se tehdy součástí jeho knihkupectví, které bylo po Barvičovi & Novotném teprve druhou českou prodejnou knih v Brně,“ připomněl historik Ladislav Bartoš.

Prodejna se během prvních 15 let dvakrát stěhovala do větších prostor. V roce 1913 se na dlouhých osm desetiletí usadila v nejlukrativnější lokalitě Brna – v České ulici 28, jen pár kroků od legendární „čáry“, místa dostaveníček všech Brňanů i přespolních.

V roce 1935 tehdy sedmdesátiletý Arnošt Píša předal podnik svému synovi Miloslavovi. Ten byl za protektorátu vyšetřován gestapem a na tři měsíce jej nacisté internovali v Kounicových kolejích.

První republika, skripta i rodokaps

Syn zakladatele válku přežil a pak v prodejně obsluhoval i po znárodnění. V roce 1949 totiž jeho zavedený podnik převzalo nakladatelství Orbis.

„Pan Píša udržoval v antikvariátu prvorepublikovou atmosféru. Bylo příjemné tam nakupovat,“ svěřil se Jozef Florian (61), který si jako mládenec do Brna jezdil pro nesehnatelné knížky až ze slovenského Záhoří.

Antikvariátem proudily davy lidí. „Dalo se v něm koupit to, co jinde ne,“ vzpomněl vystudovaný fyzik Jaroslav Sýkora (59). „Sháněl jsem si zde skripta a taky za socialismu podpultové prvorepublikové rodokapsy, kterým jsem úplně propadl,“ usmál se.

Největší na Moravě

O knihach a jejich vydání totiž věděli lidé v antikvariátu vše. Pracovali tam vedle sebe důchodci, lidé střední generace i studenti. Plno bývalo hned po otevření.

„Kupovaly se staré i nové knihy, grafiky, zahraniční časopisy a také milostné romány i společenské časopisy. Dámy hltaly vše, co se šustlo v rodině královny Alžběty,“ vzpomněla paní Hana Zahradníčková, která v prodejně pracovala po vyučení.

V 80. letech minulého století byl antikvariát největším na Moravě. Jeho roční obrat byl více než čtyři miliony Kčs.

Na legendární krám, kterým prošli snad všichni Brňané i přespolní korzující centrem, vzpomene dnes už málokdo. Od jeho zbourání totiž uplynulo 31 let. V místech, kde dříve ležely staré knihy, dnes šustí bankovky a voní parfumerie.

Antikvariát byl i na Pražském hradě

Antikvariát je obchod, kde se prodávají a vykupují hlavně použité knihy, staré tisky, ale i grafika, mapy, pohlednice, dopisy, autogramy, staré bankovky, časopisy, noviny a někdy také hudební nosiče, noty. Tím se liší od běžných knihkupectví, které prodávají tyto materiály pouze nové. Prodej použitých knih navazuje na starověkou tradici, například ptolemaiské knihovny v egyptské Alexandrii.

Obchodování s knihami v Evropě začalo mnohem později, až po objevení knihtisku a mědirytiny, zhruba v polovině 15. století. Obojí prodávali renesanční antikváři, kteří se usídlili kolem roku 1600 v Praze, a to dokonce ve Vladislavském sále, největším slavnostním prostoru středověké části Pražského hradu.

Pozdějšími antikváři byli sami čeští nakladatelé a vydavatelé, nejznámějším byl Václav Matěj Kramerius a jeho Pražská expedice.

VIDEO: Brněnský rodák Milan Kundera (93).

Video
Video se připravuje ...

MILAN KUNDERA Videohub

Fotogalerie
8 fotografií