Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přestřelka mezi Babišem a lidovci: Bartošek na expremiéra podává stížnost, ten se brání

Autor: ČTK, lig - 
20. dubna 2023
12:01

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) podal dnes mandátovému a imunitnímu výboru dolní komory stížnost na několik výroků předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Novinářům řekl, že primárně chce řešit křivá obvinění opakovaně pronesená ve Sněmovně počátkem dubna, kdy podle něj expremiér bez jakýchkoli důkazů tvrdil, že se strany KDU-ČSL a ČSSD v roce 2009 nelegálně obohatily na úkor České pošty. Druhé podání se týká Babišova chování během jednání Sněmovny o mimořádné valorizaci penzí počátkem března, kdy šéf ANO neumožnil přistoupit k řečnickému pultu dalším poslancům.

Babiš ČTK řekl, že netvrdil, že se na úkor České pošty přímo obohatily KDU-ČSL a ČSSD. Strany ale podle něj byly ve vládě při finančních machinacích v souvislosti se spoluprací pošty a ČSOB. „Došlo k uzavření smlouvy o poskytování bankovních služeb, (...) potom došlo k vyplacení nějakých peněz,“ uvedl. Za jediný omyl ve svém vyjádření považuje to, že hovořil o roku 2009, přičemž ve skutečnosti šlo o rok 2005. „Ve vyjádření neříkám, že peníze dostala KDU-ČSL, říkám, že byla vyplacena provize,“ dodal.

Co se týče jednání o valorizaci penzí, koalice podle Babiše porušila jednací řád Sněmovny. Vládní strany podle předsedy ANO omezují opozici ve vyjadřování. Bartošek by podle něj měl dbát v první řadě na dodržování demokratických principů, v čemž selhal a neřídil Sněmovnu nadstranicky.

Podle Bartoška, který tehdy schůzi řídil, naopak Babiš hrubě porušil jednací řád. Chce, aby za svévolné blokování a porušování jednání Sněmovny Babiš zaplatil pokutu 30 000 korun. „Snad by neokradli samoživitelky,“ reagoval Babiš, který podle svých vyjádření poslanecký plat posílá právě samoživitelkám.

„Jsem přesvědčen, že není možné beztrestně lhát nebo urážet poslance jiných stran jen proto, že řečník neumí ovládat své emoce nebo se cíleně snaží poškozovat dobré jméno jiných politických stran,“ uvedl Bartošek. Případná pokuta podle něj půjde do státního rozpočtu, čímž se Babiš „symbolicky omluví i všem občanům“. Jak rozhodování výboru dopadne, nechtěl místopředseda Sněmovny předjímat. Po jeho verdiktu chce rozhodnout, jak případně postupovat dál.

Podivné kšefty a zablokovaný pult

Babiš na jednání pléna 3. března během vyhrocené a dlouhé debaty o snížení plánovaného růstu důchodů dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Sněmovna předtím po 83 hodinách od začátku schůze ke spornému návrhu na návrh koalice omezila vystoupení poslanců na nejvýše dvakrát pět minut, a to včetně řečníků s přednostním právem. Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný návrh zdůvodnil tím, že opoziční obstrukce dosáhly míry destrukce.

Video  Nečekaná a unikátní shoda ve Sněmovně: Pětikoalice podpořila návrh poslance ANO Nachera během hádek o důchody  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Při pokusu o zařazení debaty o změnách v České poště pak Babiš o měsíc později v diskusi uvedl, že poštu odmítl podporovat, protože se tam podle něho děly podivné kšefty. „Na poště se historicky kradlo,“ prohlásil.

Mandátový a imunitní výbor řešil několikrát vydání Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Naposledy to plénu Sněmovny doporučil loni na jaře.

jajas ( 21. dubna 2023 11:08 )

1.Richard Sacher - 1990 KDU-ČSL: Tehdejší ministr vnitra Richard Sacher nařídil „v zájmu zajištění stability politického vývoje“ vyjmout z evidence StB evidenční karty ústavních činitelů a přesunout je do zvláštního „fondu Z“
2.Jan Ruml, Josef Bartončík -1990 OF, KDU-ČSL :Těsně před volbami v roce 1990 byl tehdejší předseda KDU-ČSL Josef Bartončík obviněn Janem Rumlem ze spolupráce s StB. Tento skandál pravděpodobně těžce poškodil lidovou stranu ve volbách."
3.Jan Kalvoda, Josef Lux, Stanislav Devátý, Jaroslav Bašta - 1995–1996 ODA,KDU-ČSL: V lednu 1995 obvinil tehdejší předseda ODA Jan Kalvoda BIS ze sledování politických stran. Vzniklá vyšetřovací komise nařčení nepotvrdila. V listopadu 1996 se k tomuto obvinění přidal i předseda KDU-ČSL Josef Lux a argumentoval vyjmutými stránkami ze spisu „Island“, které získal předseda komise pro kontrolu BIS Jaroslav Bašta. Kalvoda s Luxem pohrozili odchodem z vlády a z koalice s ODS. Aféra skončila odstoupením ředitele BIS Stanislava Devátého. Na tuto aféru navázala aféra „Zemanův kufřík“.
4.Václav Klaus a Lajos Bács a Radjiv M. Sinha-1997 ODS: Aféra financování strany mrtvými dárci a netransparentními účty v zahraničí, která vyústila v tzv. „sarajevský atentát“ na Klause."

jasnavolba ( 21. dubna 2023 10:43 )

kolaboranti lidov­cihaj­lova­li,pak spolupracovali s komunisty,ted s nejhorší verbeží od r 48 sudetáci,verbež bude neustála kvičet,udávat

jajas ( 21. dubna 2023 08:10 )

Bartošek ať jde do zádele...dělá, jako by ho ubylo....: "Případná pokuta podle něj půjde do státního rozpočtu, čímž se Babiš „symbolicky omluví i všem občanům“. No co s mne týká, mně se Babiš omlouvat nemusí, tak ať laskavě mluví Bartošek za sebe, protože on je ten "cimprlich" pajdulák co se cítí být uražený. A nebo jen prostě chce na sebe upoutat pozornost, protože já jsem toho chlapa dosud nijak neza­regis­troval­.....

nespokojeny ( 20. dubna 2023 21:19 )

A znovu vytáhnout Babiše. Už jste opravdu směšní, šmejdi.
Bartošku, Tebe stejně Pán nejvyšší potrestá. Jako křesťan se ze svých hanebností nevyzpovídáš.

hurryd ( 20. dubna 2023 20:08 )

Kdo může tuhle zlodějskou svoloč černop­....­....vo­lit?Ká­žou vodu a sami chlastají víno po hektolitrech!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa