Odvolání Komrskové navrhl zastupitel Tomáš Pek (TOP 09). Místostarostka podle něj prosadila neúspěšnou komunální kandidátku Pirátů Dvořákovou na několik míst placených městskou částí a zároveň ji angažovala jako svoji poradkyni. Firma jejího manžela podle Peka dostala od úřadu zakázku, což považuje za zvýhodnění jednoho z uchazečů. Dvořáková navíc zajišťovala pro úřad činnosti, které neodpovídaly uzavřené smlouvě, dodal zastupitel.

Formální chyba

Pek návrh na odvolání Komrskové navrhl v rámci rozpravy o volbě nového místostarosty Martina Sekala, který nahradil Filipa Humplíka (ODS). Podle koalice však návrh nebyl hlasovatelný, protože nebyl formálně správně přednesen a nesouvisel s původním návrhem. Pek to odmítl. „Je to standardní protinávrh,“ uvedl. Návrhový výbor, kde má většinu koalice, nakonec rozhodl, že se o odvolání hlasovat nebude. Pek následně uvedl, že návrh znovu předloží na dalším zastupitelstvu spolu s dalšími informacemi o kauze.

Komrsková uvedla, že Dvořákovou oslovila jako profesionála v organizaci sportovních akcí po svém nástupu do funkce v době, kdy na úřadě chyběl pracovník. „Za svou konzultační činnost dostala od ledna do srpna 135 000 korun,“ uvedla a dodala, že za tuto částku by nešlo zaplatit zaměstnance na běžný pracovní poměr. Firma manžela poradkyně podle místostarostky nabídla radnici nejlepší cenu. „Stalo se to, že Lenka Dvořáková neohlásila střet zájmů, to byla jediná chyba,“ uvedla. Proto podle ní také Dvořáková na všechna místa rezignovala.

Kritika za kritiku

Zástupci opoziční TOP 09 a ANO dnes obecně kritizovali členy rady za to, že si najímají nestandardní počet poradců. Starostka Renata Chmelová (VLASTA) uvedla, že vedení městské části potřebuje schopné lidi k tomu, aby napravilo pochybení z minulých let a nastavilo efektivní fungování radnice.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí a šestou největší obcí v zemi. Žije v ní téměř 110 000 lidí. Zahrnuje celé Vršovice, většinu Strašnic a Malešic a části Záběhlic, Michle, Vinohrad, Hrdlořez, Hloubětína a Žižkova.