Budova bývalé jateční burzy z roku 1895 prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která jí má navrátit původní lesk i podobu. Během prvního půl roku rekonstrukce došlo k asi nevíce zásadní změně, jelikož byla zbourána boční přístavba, která byla postavena ve 30. letech minulého století. Tato přístavba narušovala symetrii budovy i její novorenesanční podobu.

Zrestaurování se dočká mimo jiné honosný burzovní sál s malbami znaků českých měst, která byla na burze zastoupena, nebo busta patrona obchodníků, Merkura,“ uvádí Technologie hlavního města Prahy (THMP).

„V tuto chvíli probíhají práce na novém krovu včetně podpůrných konstrukcí, sanace suterénu a veškerého zdiva a pokračují restaurátorské práce povrchů a architektonických prvků. Čerstvou novinkou je pak zahájení oprav fasády a výstavby nové retenční nádrže pro sběr dešťové vody,“ přibližuje průběh prací Tomáš Novotný, místopředseda představenstva společnosti THMP, která z pověření magistrátu vykonává technický dozor stavebníka a koordinátora BOZP.

Momentálně probíhá příprava montáže nových dřevěných oken, které budou věrnou kopií původních oken. Okna by měla být namontována ještě před začátkem zimy.

„Z hlediska designu bude budova symetrická z obou stran a získá díky tomu tvarově podobný vzhled, jako například Letohrádek královny Anny nebo Národní divadlo. To doteď zakrývaly ty menší přístavby, které z toho udělaly takový podivný slepenec. Ty by měly zmizet během poměrně krátké doby, krásně potom vynikne původní tvar burzy a myslím, že to nejen z architektonického hlediska bude velice půvabný objekt,“ řekl Blesku už dříve architekt Vladimír Thiele.

Budoucí využití budovy Burzy

„Ačkoli je rekonstrukce Burzy stále ještě v počáteční fázi, již nyní jsme přistoupili k prvním krokům výběru budoucího nájemce, a to zejména proto, abychom již společně ladili případné stavební úpravy zázemí dle vítězné koncepce,“ uvádí k budoucímu využití Burzy za správce Holešovické tržnice, Výstaviště Praha, předseda představenstva Tomáš Hübl.

„Věřím, že se Burza stane novým vyhledávaným místem pro trávení volného času Pražanů, kdy nabídne propojení příjemného posezení s kulturou a volnočasovými aktivitami pro všechny věkové kategorie,“ do dává Hübl.

„Burza s hostincem byla už na konci 19. století jedním z architektonických skvostů města. Díky citlivé rekonstrukci fasády, oken, dekoračních a dalších prvků získá zpět na svém půvabu,“ uvádí Adam Zábranský (Piráti), radní hl. m. Prahy pro majetek, transparentnost a legislativu.

„Místo, kde se dříve obchodovalo s masem a dobytkem, bude Pražanům sloužit jako multifunkční sál pro kulturní a společenské využití a také jako restaurace s venkovním posezením pod korunami stromů,“ dodává Zábranský k budoucí podobě Burzy.

Video
Video se připravuje ...

V Pražské tržnici funguje nové velkokapacitní kompostovací zařízení Rocket. Denně zvládne zpracovat 215 litrů odpadu. (2021) David Zima

Fotogalerie
25 fotografií