Projekt rekonstrukce připravila Praha 3 a následně se domluvila s magistrátem na tom, že jej město převezme a práce zaplatí. O úpravách náměstí se dlouho diskutovalo, původní návrh v minulosti vyvolal mezi místními obyvateli kritiku. Nelíbil se jim například záměr odstranit fontánu nebo podle nich nedostatečné množství zeleně. Minulé vedení Prahy 3 nechalo projekt upravit i se zapojením místních obyvatel. Aktuální verze počítá se zachováním fontány a zeleně podle zástupců městské části přibude.

Nové prostranství s alejí

„Cílem je vytvoření adekvátního důstojného předprostoru kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, vytvoření kvalitního pobytového veřejného prostranství, zvýšení pěší prostupnosti náměstí, zvýšení pobytové atraktivity místa a zvýšení bezpečnosti obyvatel,“ stojí ve schváleném dokumentu. Cena je oproti původnímu předpokladu o něco vyšší, zadání tendru uvádělo předpokládanou hodnotu 309 milionů korun bez DPH.

Před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně postaveném podle návrhu slovinského architekta Joža Plečnika na přelomu 20. a 30. let minulého století vznikne nové prostranství pro pořádání veřejných akcí. Bude ho lemovat alej platanů, součástí návrhu je i vybudování retenční nádrže pro zavlažování zeleně. „Obnova řeší kompletní plochu náměstí, včetně technické infrastruktury, mobiliáře, ploch chodníků po obvodu náměstí a přilehlou ulici Lucemburská,“ uvádí dále dokument.

Výtahy do metra

Pražský dopravní podnik rovněž předloni v září na náměstí zahájil opravu stanice metra. Vznikají tam nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, podnik také vyměňuje eskalátory a opravuje další části stanice. Od ledna letošního roku je kvůli pracem stanice na deset měsíců uzavřena. Magistrát již delší dobu připravuje i kompletní rekonstrukci Vinohradské ulice, ale zatím není jasné, kdy začne.

Video
Video se připravuje ...

farář Jan Houkal z Římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně požehnal sošce svaté Barbory Veronika Foltová

Fotogalerie
23 fotografií