Zjištění, se kterými přišel na začátku tohoto týdne Deník N naznačují, že Jiří Pospíšil měl v korupční kauze Dozimetr hrát větší roli, než se do té doby předpokládalo. Dle těchto informací to měl být právě Jiří Pospíšil, kdo v Itálii v roce 2018 zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, na které se setkali Pospíšilův bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem.

Důležitost tohoto zjištění objasňuje Praha Sobě v dopise určeném zastupitelskému hnutí Piráti a STAN: „To, co se může jevit jako detail, je ve skutečnosti zcela novou a průlomovou informací. Znamená to totiž, že to byl Jiří Pospíšil, kdo vytvořil organizovanou skupinu, která pak vydírala pražské dodavatele. Ukázalo se, že tvrzení, že Michala Redla seznámil s Petrem Hlubučkem právě Jiří Pospíšil s Jiřím Fremrem, bylo pravdivé.“

„Na této schůzce Jiří Pospíšil domluvil politické krytí zločinecké skupině kolem spolupracovníka Radovana Krejčíře pana Michala Redla a financování TOP 09 a STAN ze strany této skupiny,“ uvádí Praha Sobě.

„Jako měl Mirek Topolánek Marka Dalíka, Petr Nečas Janu Nagyovou, tak Jiří Pospíšil měl na realizaci dohod z italské schůzky nyní bývalého člena pražské TOP 09 pana Jiřího Fremra. Proto se obracíme na pražské zastupitelské kluby, aby se aktivně zapojili do očištění magistrátní politiky od kauzy Dozimetr, a odmítli setrvat ve vedení města s takto zkompromitovaný politikem jakým je Jiří Pospíšil. Jediným způsobem, jak zatočit s korupcí, je neponechat moc lidem, kteří prokazatelně tuto moc zneužívají,“ uvedl Jan Čižinský, předseda zastupiteského klubu Praha Sobě.

Žádost o rozpuštění pražské buňky i dopis předsedovy evropských lidovců

Zastupitelé Prahy Sobě se v dopise obrací přímo na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou a požadují rozpuštění pražské buňky TOP 09: „Vážená paní předsedkyně, zvažte prosím v předsednictvu TOP 09 použití vnitrostranických mechanismů ke znovuobnovení pražské buňky TOP 09. Jsme si jisti, že to pomůže Vaší straně, našemu městu i důvěře občanů v politiku jako takovou,“ uvádí Praha Sobě v dopise.

Dopis dostane i Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany, jejímž členem je Jiří Pospíšil coby europoslanec. „Rádi bychom Vás vyzvali, abyste se seznámil s informacemi o Jiřím Pospíšilovi a Stanislavu Polčákovi a aby se Vaše politická skupina zabývala otázkou, zda tito politici reprezentují hodnoty Vaší politické skupiny,“ stojí v dopise.

Jednání s dalšími stranami

Praha Sobě chce co nejdříve začít jednat s dalšími stranami, konkrétně s Piráty a s hnutím STAN. Oběma stranám bylo navrhnuto svolání společných schůzek klubů, na kterých by se poradili o dalším postupu. Jako nejzazší možnost spatřují zastupitelé Prahy Sobě ve svolání mimořádného zastupitelstva.

„Uvedené skutečnosti mají dvě oddělené roviny, rovinu trestněprávní a rovinu politickou. Trestněprávní rovinu nechme orgánům činným v trestním řízení. Jako komunální politici máme řešit rovinu politickou. Výše uvedené skutečnosti nebyly známy voličům před volbami. Jsou ale známy nyní,“ stojí v dopisech adresovaných Pirátům a hnutí STAN.

V dopisech je dále uvedeno: „Dnes není pochyb o tom, že Jiří Pospíšil nese minimálně politickou odpovědnost za zorganizování zločinecké vyděračské skupiny, že lhal a křivě přísahal jako kdysi Michal Hašek a že je ze strany podsvětí vydíratelný.“

„V současné době má náměstek Jiří Pospíšil důvěru všech zastupitelů za Pirátskou stranu. Vyzýváme Vás, abyste svoji důvěru v Jiřího Pospíšila přehodnotili. Vaše koalice má dost hlasů i bez Jiřího Pospíšila. Mít Jiřího Pospíšila za náměstka je ostudou hlavního města Prahy,“ apeluje Praha Sobě na pražské zastupitele. S jednáními by chtěli začít v pondělí 4. září.

Reakce Jiřího Pospíšila

„Článek Deníku N je z velké části tvořen mými citacemi z výpovědi u policie, o kterou jsem sám loni požádal. Ačkoli nemám (očividně narozdíl od novinářů z Deníku N) přístup do policejního spisu, je zcela evidentní, že jsem se žádného nezákonného jednání, které nyní naznačuje Praha Sobě, nedopustil, jinak by byly tyto informace ve spise a policie by podle toho konala. Článek Deníku N a pasáže z policejního spisu jasně potvrzují, že s kauzou Dozimetr jsem nikdy neměl a nemám nic společného. Nejsem v ní podezřelý, natož obviněný,“ uvádí Jiří Pospíšil.

„Snahy Jana Čižinského, zaštítěného Prahou Sobě, a jeho manipulativní překrucování informací je jen pokus o cílenou diskreditaci mé osoby. Já ale věřím v zákony a právní systém ČR a nebudu přistupovat na tuto formu politického boje, který je za hranou veškeré politické etiky. Doufám, že bude kauza Dozimetr nezávisle prošetřena a že všichni, kdo jsou do ní skutečně zapleteni, budou odhaleni,“ dodává k obviněním vznesenými Prahou Sobě Pospíšil.

K celé záležitosti se vyjádřil i Tomáš Portlík, předseda klubu pražské koalice Spolu Tomáš Portlík (ODS): „Deník N, který článek vydal, nepřinesl žádné nové informace, které by nebyly voličům známé již před volbami a kvůli kterým by měl Jiří Pospíšil rezignovat. A i když chápu, že rolí opozice je kontrolovat a hlídat vládu, tak to, co předvádí hnutí Praha Sobě, potažmo Jan Čižinský, který byl 8 let u moci a za jehož působení vznikly všechny tyto kauzy, je opravdové chucpe a s kontrolní rolí nemá nic společného. Podle mě by si měl pan Čižinský zamést především před vlastním prahem a zdůvodnit, proč má Praha Sobě mezi sponzory stejného člověka jako Deník N, nebo proč neodstoupil poté, když se ukázalo, že se tajně scházel s developerem Sergem Borensteinem, který v Dozimetru figuruje také.“

Video
Video se připravuje ...

Putin může ohrozit i nás, chce zpět sovětské impérium. Západ zaspal, říká Pospíšil Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií