Zdá se to jako bizarní situace zatímco magistrát na jedné straně bojuje proti reklamnímu smogu, odstraňuje billboardy z fasád a odstraňuje reklamní nosiče z centra města, na straně druhé nechala nainstalovat na parkovací dům billboardy s reklamou na nedaleký hobby market Hornbach. Ještě pozoruhodnější je, že za reklamu obchod nebude nic platit, hlavní město navíc uhradí i elektřinu a celkový provoz.

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) prosadil na červencovém zasedání Rady hlavního města Prahy vybudování nového světelného reklamního poutače zdarma pro společnost Hornbach na novém pražském P+R parkovišti na Černém Mostě. Praha reklamní nosič Hornbachu nejen zdarma vybuduje, ale také bude zdarma provozovat, a dokonce za Hornbach bude platit i elektřinu. Přijde vám to absurdní? Pirátům zjevně ne, a to mají ještě tu drzost tvrdit, že bojují proti reklamnímu smogu v Praze,“ uvedl opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Bez billboardu by parkoviště nebylo

Jenže to není úplně tak jednoduché, jak to opoziční zastupitel popisuje. Jde především o to, že hobymarket i další obychdy v okolí stály na Černém Mostě mnohem dřív, než se začalo jednat o stavbě parkovacího domu. V tuto chvíli stojí obchody za parkovištěm a nejsou proto ze silnice vidět. Pokud by Praha s billboardy nesouhlasila,  zřejmě by nemohlo dojít vůbec ke stavbě.

„Reklamní plocha byla podmínkou společnosti Hornbach, aby vůbec bylo možné parkovací dům stavět (jejich pobočka přes P+R není vidět). Billboard bude vkusně černobílý. O tomto řešení rozhodlo v minulém období zastupitelstvo,“ okomentoval Hřib.

„Znění smlouvy bylo odsouhlaseno už před několika lety rozhodnutím zastupitelstva a nyní došlo jen ke splnění tohoto několikaletého závazku. Pro stavbu samotného parkovacího domu na Černém Mostě byla totiž historicky nezbytná součinnost této společnosti, která byla vlastníkem pozemků v dané lokalitě,“ doplnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Šlo nejen o její vyjádření coby „souseda” ve stavebním řízení, ale byla i vlastníkem pozemků nutných pro umístění přeložek inženýrských sítí a pro vyvolané stavební úpravy na komunikacích a na parkovišti kvůli stavbě parkovacího domu. Umístění osvětlených cedulí na fasádě domu bylo zásadní podmínkou této společnosti,“ uzavřel Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nové parkoviště před otevřením Jan Dařílek

Fotogalerie
22 fotografií