Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemanova spojka v Číně končí. Post velvyslance opouští Tomšík, nahradí ho manžel Šámalové z ČT?

Autor: ČTK - 
9. srpna 2023
08:12

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík z postu v září odejde. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření ministerstva zahraničí. Tomšíkovi končí podle serveru mandát a ministerstvo zahraničí s ním už spolupracovat nebude. Tomšík byl velvyslancem v Číně od května 2019. Není kariérním diplomatem, před vstupem do diplomacie působil 12 let v České národní bance, po většinu času jako viceguvernér.

S nekariérními diplomaty ministerstvo uzavírá obvykle smlouvu na dobu určitou. Tomšíkův kontrakt měl ale podle serveru vypršet až na konci prosince. „Důvodem dohody o rozvázání pracovního poměru je uplynutí standardní doby vyslání k výkonu služby v zahraničí,“ sdělila Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. „Pracovní poměr pana velvyslance Tomšíka bude ukončen dohodou 30. září,“ doplnila.

Server Lidovky.cz letos v květnu napsal, že Tomšíka údajně nahradí nynější velvyslanec v Japonsku Martin Tomčo, který je manželem současné zpravodajky České televizi v zemi, Barbory Šámalové.

Serveru to ale tehdy nikdo oficiálně nepotvrdil. „Další podrobnosti ohledně velvyslaneckého postu nebudeme sdělovat s ohledem na to, že jde o informace v utajovaném režimu,“ sdělila nyní Aktuálně.cz mluvčí diplomacie.

Tomšík na sebe upozornil loni, když se zúčastnil zahájení zimních olympijských her v Pekingu navzdory tomu, že kvůli potlačování lidských práv čínským režimem na hry nepřijel žádný představitel české vlády ani parlamentu. Krátce před startem her dal Tomšík rozhovor čínskému listu Beijing Daily, v němž konání her v Číně jménem tehdejšího prezidenta Miloše Zemana podpořil. Nepravdivě v rozhovoru uvedl, že olympiádu v Číně v Česku podporují „všichni“, za což jej kritizoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Panu velvyslanci jsem sdělil, že takovéto rozhovory je potřeba konzultovat s centrálou. Jeho mediální výstup byl následně náležitě využit čínskými médii, která samozřejmě slouží ve prospěch čínské státní propagandy,“ řekl tehdy Lipavský serveru Seznam Zprávy.

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

JaNat ( 9. srpna 2023 10:41 )

A už se ta mašinerie rozjela, bravó, diktatura se za pomocí slabomyslných, kteří volili Pavla, rozjíždí na plné proudy.

Honza Prokop ( 9. srpna 2023 09:45 )

Jsme zde v totalitě která začala nastupovat v roce 2019.

BIS řízená Američany likviduje osoby které si dá jako nepřátele jejich soustavnou kriminalizací - hledají až najdou a předají k vyřízení.

Fiala a vykulený ministr se zbavili slušného policejního prezidenta tím že za ním došli na návštěvu a ten radši odstoupil. Kdo neodstoupí, na toho se něco najde, že?

No a kdo nezpívá fašistickou písničku vládních pánů a hradního pána, tak ten brzy skončí, což je ukázka pana velvyslance.

Všimněte si, že ve výročních zprávách BIS se bojuje vždy proti těm státům, které má za nepřátele USA.

Vládnou nám zde gangsteři a feťáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa