Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lipavský jednal s Bidenovým mužem o Ukrajině. Shodli se na další podpoře

Autor: ČTK - 
2. května 2023
17:30

Posílení dvoustranných vztahů, podpora Ukrajiny nebo spolupráce v indopacifickém regionu byly tématem dnešního jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem. Šéf české diplomacie to uvedl na twitteru, přičemž rozhovor s Blinkenem označil za skvělý. Lipavský je na třídenní návštěvě Spojených států, během níž se plánuje setkat také s republikánskými členy Kongresu.

„Dnes skvělá diskuse s ministrem Blinkenem o posílení bilaterálních vztahů, podpoře Ukrajiny, spolupráci v Indo-Pacifiku, energetické bezpečnosti a obranné spolupráci,“ uvedl ministr. Kromě toho oznámil společné prohlášení o svobodě médií, kterou označil za „sdílenou prioritu“.

Lipavský do Washingtonu přicestoval v noci na dnešek a setkáním s Blinkenem zahájil svůj oficiální program. Ten dnes pokračuje zahájením 11. ročníku Strategického dialogu mezi ministerstvy zahraničí ČR a USA a vystoupením na moderované diskusi v konzervativním Hudson Institutu. Dále Lipavského čeká několik dalších akcí včetně setkání se zákonodárci a podpisu dohody o přistoupení České republiky k ujednáním Artemis, což je iniciativa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles.

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

pindal ( 6. května 2023 21:22 )

My jsme ti blbci. Zeman nás bránil.

pindal ( 6. května 2023 21:17 )

No jo,ale z čeho by sebral své,to jsou všechno naše.Ale možná něco zdědil.

pindal ( 6. května 2023 21:13 )

Kychdes?To je nějaká umělá inteligence?

pindal ( 6. května 2023 21:05 )

Národ nepotřebuje vlezdo***iztu .

pindal ( 6. května 2023 20:55 )

To nevadí,že národ s tím nesou­hlasí,­hlav­ně,že se vede Lipavskému? Co to má znamenat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa