Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Peklo v Súdánu: Jeden z Čechů evakuaci odmítá, další tam pracuje v nemocnici

Aktualizováno -
24. dubna 2023
21:39
Autor: mav, ČTK - 
24. dubna 2023
16:12

V africkém Súdánu zuří občanský konflikt. Německý evakuační letoun ráno do Berlína přivezl i dva Čechy, o další dva české pracovníky se má postarat Turecko. V průběhu pondělka se české ministerstvo zahraničí dozvědělo o dalším Čechovi, jenž by mohl potřebovat pomoc, uvedla v rozhovoru pro Rádio Impuls Veronika Kuchyňová Šmigolová, na ministerstvu pověřená řízením sekce mimoevropských zemí.

Ministerstvo nyní pracuje na pomoci dvěma Čechům, kteří jsou na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů. „Pracovali na opravě elektrárny. U těch předpokládáme, že by měli být evakuováni v nejbližších dnech spolu s tureckými zaměstnanci té elektrárny, jsou rozhodně na tureckých evakuačních seznamech,“ uvedla Kuchyňová Šmigolová. „Přesný termín té evakuace bude záležet na rozhodnutí Turecka. Ten jih je poměrně daleko od Chartúmu, dopravní trasy jsou komplikované.“

Třetí Čech je v Chartúmu. „Má v Súdánu příbuzné a v tuto chvíli mu přišlo nebezpečnější pohybovat se mimo domov nežli zůstat doma, takže v tuhle chvíli neodjíždí,“ přibližuje diplomatka. Ministerstvo mu zjišťovalo možnosti evakuačních letů, není prý rozhodnut, zda je využije, nebo u příbuzných zůstane.

V průběhu pondělka se objevil další Čech, jenž by mohl potřebovat pomoc. „Měl by tam pracovat v nemocnici, on se nám neozval, ale ozvali se nám jeho rodinní příslušníci z Prahy, že by rádi, abychom mu také pomohli s evakuací. My se s ním v tuhle chvíli zkoušíme spojit,“ prohlásila Kuchyňová Šmigolová. Spojení podle ní komplikuje situace, že ozbrojené milice zasáhly jednu z telefonních ústředen, a tak v Chartúmu není internetové spojení, nebo jen nespolehlivé.

Je možné, že budou přibývat další Češi potřebující pomoc. „Nikdo nemá povinnost registrovat se na ministerstvu zahraničí a nikdo samozřejmě nemá povinnost požádat o evakuaci, když dojde k nějaké zhoršené bezpečnostní situaci,“ vysvětluje představitelka ministerstva, proč úřad o všech nemusí vědět.

„My pracujeme jenom s těmi informacemi, které nám lidé o sobě dodají. Například víme o jedné krajance, která tam žije 50 let, skutečně tam má celou rodinu a evakuovat se nechce, takže tu ani nepočítáme mezi Čechy, má už súdánské občanství.“

V Súdánu Česká republika zastupitelský úřad nemá, tuto agendu vyřizuje velvyslanectví v egyptské Káhiře – jež v letech 2015–18 vedla právě Šmigolová Kuchyňová. Diplomaté jsou ve spojení s evropskými i dalšími partnerskými zeměmi, které v Súdánu mise mají, dodala pro Rádio Impuls.

Evakuace cizinců pokračují

Z konfliktem sužovaného Súdánu přitom aktuálně pokračují evakuace tisíců cizinců a diplomatů, které umožnilo současné utlumení ostrých bojů.

Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella bylo evakuováno asi 1000 lidí ze zemí Evropské unie. Některé evakuace se uskutečňují letecky, další z přístavního města u Rudého moře, které leží asi 800 kilometrů od Chartúmu. K súdánským břehům míří francouzské a britské lodě; jen Británie má v africké zemi podle odhadů až 4000 svých občanů. Úspěšnou leteckou evakuaci desítek lidí dnes podle agentury Reuters potvrdily Japonsko a Jižní Korea.

Británie potvrdila vyslání svého námořnictva. Podle informací BBC přistál v přístavním městě Port Súdán malý britský vojenský průzkumný tým, aby posoudil možnosti evakuace britských občanů.

Francie a Německo dnes uvedly, že se jim zatím podařilo ze Súdánu dostat přibližně 700 osob. V Berlíně přistál první německý evakuační letoun ze Súdánu, kde mezi stovkou cestujících byli i příslušníci dalších zemí. V Súdánu zbývá zhruba 200 německých občanů.

Itálie odvezla z Chartúmu 140 italských občanů a několik dalších cizinců. Metropoli opustil také italský velvyslanec a personál ambasády. V evakuačním letu organizovaném Madridem bylo 30 španělských občanů a dalších 70 lidí mimo jiné z Polska, Portugalska, Mexika, Venezuely nebo ze Súdánu. Někteří španělští občané se ale rozhodli v zemi zůstat či odjet po vlastní ose. Ze Súdánu odcestovaly také dvě skupiny řeckých občanů, včetně dvou lidí, kteří byli zranění během bojů.

Bílý dům vyzval válčící strany k dodržení příměří

Boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) trvají již druhým týdnem. O život při nich od 15. dubna přišlo nejméně 420 lidí. Ohlášené příměří bylo v africké zemi opakovaně porušeno a odborníci poukazují na horšící se humanitární situaci i pokračující výpadek internetu.

Bílý dům přitom dnes vyzval válčící strany v Súdánu, aby dodržovaly příměří a zajistily ochranu lidí. Informoval o tom bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, který dodal, Američané nemají v plánu rozmístil v Súdánu mírové jednotky.

Americké evakuace

I Američané přitom pracují na evakuaci. „Začali jsme pozorovat, že konvoje přijíždějí mnohem pravidelněji, a jsou to i konvoje, ve kterých jsou Američané,“ citovala agentura AP bezpečnostního poradce Bílého domu. „Jakmile jsou v přístavu, využíváme diplomatická zařízení v sousedních zemích, abychom těmto Američanům pomohli s jejich další cestou, a tak se dostali bezpečně ze země,“ dodal Sullivan.

Americká armáda o víkendu evakuovala americký diplomatický personál v Chartúmu a pozastavila provoz ambasády. Washington by rád diplomatické operace obnovil, jakmile to bude bezpečné.

Podle bezpečnostního poradce USA nadále zvažují všechny možnosti, jak Američanům v zemi pomoci. O vyslání mírových jednotek ale neuvažují. „Není standardní praxí, aby Spojené státy posílaly americkou armádu do válečných zón, aby odtud dostala americké občany,“ řekl Sullivan. „Neudělali jsme to v Libyi. Neudělali jsme to v Sýrii. Neudělali jsme to v Jemenu, ani na Ukrajině,“ dodal s tím, že jediným a ojedinělým případem byly evakuace z Afghánistánu.

Video  Rusové využívají pozemky v ČR bezplatně! Evakuace Čechů ze Súdánu. Polární záře v Česku!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, Amatérská meteorologická společnost
Video se připravuje ...

Plny vzteku ( 24. dubna 2023 21:58 )

A teď jen.. proč tam Češi zůstávají. ?já být někde v cizině kde mi hrozí smrt,asi bych upřímně se snažil dostat zpět..a navíc čekám kdy se začne psát jak západ podporuje tu nebo druhou stranu. Ta mne se ta vraždí mezi sebou celou dobu lidské existence. Takže asi bych je v tom na nechal a vůbec bych nepomáhal.

Zobrazit celou diskusi