Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evakuace ze Súdánu: Dva Češi přiletěli německým speciálem. Další tři v pekle zůstávají

Aktualizováno -
24. dubna 2023
09:51
Autor: ČTK - 
24. dubna 2023
08:09

V Berlíně dnes přistál německý evakuační letoun ze Súdánu, kde jsou mezi stovkou cestujících i dva čeští občané. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Lipavský. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom dostali do bezpečí i ostatní naše spoluobčany,“ dodal ministr, který dnes bude jednat o situaci v Súdánu se svými protějšky ze zemí EU v Lucemburku.

Podle informací českého ministerstva zahraničí jsou v Súdánu stále ještě tři další čeští občané. Ministerstvo nyní pracuje na pomoci dvěma z nich, kteří jsou na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů a jsou tedy na tureckém evakuačním seznamu. Třetí český občan je v Chartúmu a ministerstvo mu předává informace o chystaných evakuačních letech dalších států EU. Vzhledem k tomu, že má v Súdánu příbuzné, je možné, že se nakonec rozhodne v zemi zůstat.

Jak informovala agentura DPA, na palubě prvního vojenského letadla s evakuovanými osobami bylo 101 Němců, jejich rodinných příslušníků a občanů dalších partnerských států. V plánu jsou další evakuační lety, dokud to dovolí bezpečnostní situace, uvedlo německé ministerstvo zahraničí.

Stejně jako ostatní země zahájilo Německo vojenskou evakuaci v neděli. Do Súdánu odletěly celkem tři Airbusy A400M německých ozbrojených sil, aby vyzvedly osoby určené k evakuaci.

Více než 300 Němců registrovaných na krizovém seznamu má být odvezeno přes jordánskou vojenskou leteckou základnu a pomoc má být poskytnuta také občanům partnerských zemí. Mise, do níž se zapojilo celkem více než 1000 příslušníků německé armády, se připravovala několik dní, dodala DPA.

Evakuace ze Súdánu. Evakuace ze Súdánu. | ČTK/AP/Raad Adayleh

Francouzská vláda nadále pokračuje v evakuaci svých občanů z válkou zmítaného Súdánu. Zatím odvezla 388 osob, informovala agentura Reuters.  Kvůli situaci v této africké zemi zůstává francouzská vláda v kontaktu se svými evropskými partnery a zopakovala také výzvu, aby znepřátelené strany v Súdánu ukončily boje a vrátily se k politickému jednání.

Na palubě francouzských evakuačních letadel byli i zaměstnanci a jejich rodiny ze švýcarského velvyslanectví v Chartúmu. Švýcarsko v noci na dnešek informovalo, že uzavřelo ambasádu v súdánském hlavním městě a její zaměstnance nechalo odvézt do bezpečí; jejich počet neupřesnilo.

Tureckou evakuaci narušil výbuch

Své občany evakuovaly z bojích zmítaného Súdánu také Španělsko, Itálie či Řecko. Informovaly o tom ministerstva zahraničí těchto zemí. Evakuaci svých občanů zahájilo v neděli také Turecko, které ji však kvůli výbuchu v súdánském hlavním městě Chartúmu nedokončilo, uvedla dnes agentura AFP. Řím svými vojenskými letadly odvezl z Chartúmu 140 italských občanů a několik dalších cizinců. Metropoli opustil také italský velvyslanec a personál ambasády, píše dnes agentura ANSA s odkazem na prohlášení ministerstva zahraničí. Evakuovaní Italové se vrátí do vlasti dnes, tvrdí resort zahraničí.

V evakuačním letu organizovaném Madridem bylo 30 španělských občanů a dalších 70 lidí mimo jiné z Polska, Portugalska, Mexika, Venezuely nebo ze Súdánu. Někteří španělští občané se ale rozhodli v zemi zůstat či odjet po vlastní ose, píše agentura EFE. Ze Súdánu odjely dvě skupiny řeckých občanů včetně dvou lidí, kteří byli zranění během bojů. Atény měly v zemi zhruba stovku lidí s řeckým pasem a evakuaci uskutečňují za pomoci dalších unijních států, informoval dnes deník Kathimerini.

Turecko mělo v Súdánu zhruba 1000 svých občanů, s jejichž evakuací začalo v neděli, píší turecká média. Turecké úřady pro své občany zorganizovaly tři evakuační body v Chartúmu a ve městě Vád Madaní. Podle agentury AFP byla evakuace v severní části Chartúmu „odložena do dalšího oznámení“ kvůli výbuchu v okolí shromaždiště. Na tureckém evakuačním seznamu jsou také dva čeští občané, kteří se nachází na jihu země v Nyale, uvedlo dnes české ministerstvo zahraničí.

Boj o moc mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) zmítá Súdánem od minulého víkendu. Letecké spojení se Súdánem bylo v posledních dnech velmi problematické.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci generál Abdal Fattáh Burhán, velitel armády, šéfem RSF je Muhammad Hamdan Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Od začátku bojů v Súdánu zemřely stovky lidí.

donypan ( 24. dubna 2023 10:06 )

Další rozvrácená země,moc bych za to nedal,že v tom mají prsty amíci jako pokaždé.

Radomír Douda ( 24. dubna 2023 09:22 )

To jste si přečetl na Facebooku?...

AHel ( 24. dubna 2023 09:14 )

Jen naprostý idiot cestuje do Súdánu, země vždy na hranici nebezpečí. Musí to být hrozné, ale pokud si to zavinili sami, tak co na to říci. Jeďte na Šumavu, podpořte české cestovky a budete vysmátí a v poho.

Uživatel_5522193 ( 24. dubna 2023 08:38 )

Proč lidé cestují do těchto zemí?

Zobrazit celou diskusi