Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evakuace ze Súdánu, kde zuří konflikt: Lipavský potvrdil, že dva Češi letí německým speciálem

Aktualizováno -
23. dubna 2023
20:09
Autor: ČTK - 
22. dubna 2023
14:25

Súdán po několika dnech bojů mezi tábory dvou znepřátelených generálů opouští občané západních zemí, včetně Česka. Dva z pěti Čechů v zemi odletěli německým speciálem, oznámil na twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský. Evakuaci diplomatů a dalších občanů oznámily Spojené státy, Británie, Německo či další evropské státy. Francie a Nizozemsko uvedly, že pracují na tom, aby z africké země dostaly i lidi ze "spřátelených partnerských zemí". Ozbrojené střety dnes pokračují v Chartúmu i v Omdurmánu na protějším břehu Nilu, informují agentury Reuters a AP.

Příměří dohodnuté oběma stranami v pátek kvůli svátku íd al-fitr, jímž končí muslimský postní měsíc ramadán, se v noci na sobotu podle reportéra DPA většinou dodržovalo a zaznamenány byly pouze ojedinělé střety. Od rána ale podle agentury AFP boje opět pokračují. Příměří přitom mělo trvat tři dny.

Boje v Súdánu začaly minulou sobotu a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si vyžádaly 413 obětí a více než 3500 zraněných. Kromě metropole Chartúmu boje zuří také na západě země v Dárfúru, kde je podle organizace Lékaři bez hranic humanitární situace „katastrofální“.

„Za pomoci našich partnerů z Evropské unie právě evakuujeme ze Súdánu do bezpečí dva z pěti českých občanů, a to německým speciálem. Moji kolegové intenzivně pracují na tom, aby se domů dostali i zbývající Češi, a to co nejdříve,“ uvedl Lipavský.

Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí dnes večer také ČTK informovala, že dva Češi na jihu země ve městě Nyala jsou na evakuačním seznamu Turecka, které je chce společně se svými občany dostat ze Súdánu co nejdříve. Čechů je v Súdánu podle ministerstva pět, upřesnilo v české ministerstvo zahraničí.

„Naši kolegové v Káhiře, v Bruselu i v Praze v ústředí pracují na tom, aby do těchto konvojů české občany dostali,“ sdělila dnes ČTK Wernerová. Češi jsou vedení na evakuačních seznamech států EU, včetně toho francouzského. „Se všemi jsme v kontaktu přímo, nebo nepřímo přes jejich zaměstnavatele,“ dodala Wernerová.

Německá armáda nyní podle spolkového ministerstva obrany připravuje nový pokus o evakuaci německých občanů ze Súdánu. Ve středu byl přerušen pokus o diplomatickou evakuaci prostřednictvím letadel Luftwaffe bez většího nasazení vojáků, píše DPA. Francie rovněž zahájila rychlou evakuaci svých občanů a diplomatického personálu ze Súdánu, kterým zmítají boje o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Agentuře AFP to dnes sdělilo francouzské ministerstvo zahraničí. O evropské občany a občany ze „spřátelených partnerských zemí“ je rovněž postaráno.

Nizozemsko se také pokouší dostat své občany ze země. „Probíhá operace několika zemí na evakuaci občanů ze Súdánu. Nizozemsko se jí účastní společně s týmem z Jordánska. Udělají vše pro to, aby se odtamtud Nizozemci dostali co nejrychleji a nejbezpečněji,“ uvedl ministr zahraničí Wopke Hoekstra v příspěvku na twitteru. Nizozemsko vyslalo do Jordánska před případnou záchrannou misí dvě letadla.

Své diplomaty i s rodinami dnes ze Súdánu evakuovaly i Spojené státy. Oznámil to americký prezident Joe Biden, který podle agentur nařízení vydal, když začalo být zjevné, že boje v dohledné době neustanou.

Armáda oznámila, že generál Abdal Fattáh Burhán v sobotu hovořil s představiteli různých zemí. Británie a Čína podle něj budou evakuovat diplomaty a další občany z Chartúmu „v nejbližších hodinách“, Američané a Francouzi už evakuaci zahájili. Burhán se zavázal, že evakuaci „usnadní a zaručí“ a poskytne těmto zemím „nezbytnou podporu k jejímu zajištění“.

Prohlášení učinil poté, co jeho rival, šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, slíbil, že částečně otevře letiště pro evakuaci po telefonátu s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Hlavní súdánské mezinárodní letiště bylo uzavřeno, a zahraniční země proto nařídily svým občanům, aby se jednoduše ukryli na místě, dokud se nevyřeší evakuační plány.

Diplomaté ze Saúdské Arábie již byli evakuováni z přístavního města Port Súdán na východě země a letecky přepraveni zpět domů, uvedl Burhán. Dodal, že jordánští diplomaté budou brzy evakuováni stejným způsobem.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generálové Burhán, velitel armády, a šéf RSF Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Případné jednání s RSF armáda ve čtvrtek vyloučila a uvedla, že přijme pouze jejich kapitulaci.

trintin ( 23. dubna 2023 12:09 )

4 Češi?? Tak to nás vyjde jejich evakuace jenom na 30000000Kč?

Zobrazit celou diskusi