Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruska si užívá luxus ve Francii: Diamanty i soukromé tryskáče! Proč jsou na ni sankce krátké?

Autor: Darina Jíchová, lig - 
22. dubna 2023
11:48

Diamanty, soukromé tryskáče, drahá auta, luxusní dovolené, přepych, tak vypadal a nadále vypadá život ruské smetánky, nehledě na přísné sankce, které na oligarchy a další bohaté Rusy a spojence ruského prezidenta Vladimira Putina uvalila Evropská unie a další západní země včetně Spojených států a Velké Británie. A přestože se „běžným“ ruským turistům mnohé evropské destinace uzavřely, na elitářské Rusy se dá v Evropě snadno narazit. Zářným příkladem je Svetlana Manjovičová, podnikatelka a žena s vazbami na nejvyšší místa v Kremlu.

Manjovičovou si na paškál vzala známá ruská investigativní novinářka Marija Pevčichová, která proslula články odhalujícími korupci v Rusku. Je mimo jiné jednou z vůdčích osobností Fondu na odhalování korupce (FBK), který v roce 2011 založil opozičník Alexej Navalnyj. O Manjovičové se novinářka rozepsala na svém twitteru.

„Manjovičová je vaší průvodkyní světem ruského extrému, bohatství z ní přímo sálá, holduje diamantům, kožešinám, v oblibě má vozy Rolls Royces, čeho se jí zachce, to má. A v létě na ni můžete narazit ve francouzském Saint-Tropez, na riviéře si pronajímá vilku za 3 a půl milionu korun na měsíc,“ Pevčichová dodala, že kromě vily má v pronájmu i jachtu u Neapole.

„Svetlana miluje nakupování, obchody v Moskvě ale neuspokojují její módní tužby, proto musí do Paříže. V buticích si objednává osobní schůzky s designéry a stylisty či klenotníky. Nechává si udělat náušnice za více než 3 miliony korun a prstýnek za 2 miliony, zní to jako pohádka, což?“ strefuje se do Rusky novinářka. „No, ne tak docela. Svetlana Manjovičová je manželkou náměstka ruského ministra obrany (poz. red. Timura Ivanova). Ivanov je jedním z těch, kdo nese zodpovědnost za vpád ruských vojsk na Ukrajinu a smrt tisíců nevinných lidí,“ uvádí Pevčichová.

„Ivanov je pašák, na ministerstvu na starost má tzv. konstrukce. Jeho úkolem je tak vybudovat vše od kasáren po vojenský kostel, který miluje Putin. Jeho nejnovější misí je obnova Mariupolu, města, které Putin v podstatě srovnal se zemí a které Rusové okupují. Zatímco manžel dělá toto, manželka si užívá, před třemi týdny byla na večírku ve francouzském lyžařském resortu Courchevel, „pařila“, jako by se nic nedělo, jako by její země de facto s jejím mužem na špici nerozpoutala krvavou válku,“ líčí ruská novinářka.

„A jak že se Svetlana dostala do Evropy? Jak se proplížila do Francie? Žádného plížení nebylo třeba. Přicestovala vlastně úplně normálně, může se beztrestně procházet po Champs-Élysées, usrkávat šampaňské, zatímco Ivanov a další její krajané svrhují bomby na civilisty, zabíjí děti a uřezávají hlavy ukrajinským vojákům. Svetlana v Paříži a jinde v Evropě rozhazuje manželovy peníze,“ podle mnoha ruských webů je Manjovičová „podnikatelka“, její bývalý muž Michail Manjovič se nechal slyšet, že „Svetlana potřebuje nejméně milion na měsíc“, to měl Manjovič říct jako varování Ivanovovi.

Navíc, jak podotýká Pevčichová, celý rozvod Manjovičových podrobně sledoval list Tatler. „I když je Ivanov vlastně jen státní úředník, dokáže udržovat svou ženu šťastnou a kupuje jí věci, které chce. Šaty Dolce&Gabbana za téměř 1,4 milionu korun, nábytek z 19. století v hodnotě skoro 2 miliony korun, mají dost na to, aby si pořídili prázdninový retro Rolls-Royce (poz. red.: Jde o model Corniche), jeden mají v Moskvě a jeden na Francouzské riviéře,“ píše novinářka.

Preventivní rozvod a izraelský pas

„Otázkou je, odkud manželé čerpají peníze. Odpověď je jednoduchá: Korupce. Ivanov dostává (a bere) úplatky od všech, kdo dostanou stavební zakázku na ministerstvu obrany. Třeba od firmy, co v Mariupolu postavila pár výstavních domků, které tam přijel zkontrolovat sám Putin,“ poukázala Pevčichová s tím, že jejich poslední vyšetřování odhalilo jasné důkazy toho, že stavební firma, co postavila domy v Mariupolu, platila Ivanovovi úplatky. „Dokonce mu postavili daču. A jak vypadá chata vašeho náměstka ministra či ministryně obrany?“ ptá se Pevčichová ve své příspěvku doplněného o snímek víkendového sídla Ivanovova.

Luxusní dača Timura Ivanovova, postavená jako úplatek. Luxusní dača Timura Ivanovova, postavená jako úplatek. | reprofoto/Marija Pevčovičová

„Člověk by si myslil, že válka zabrání rodině podvodníků a válečných zločinců, aby trávila svůj čas v Evropě. Tak to ale není. Loni v březnu Putinova armáda masakrovala Mariupol, Manjovičová si v Paříži vybírala diamanty v luxusním obchodu klenotníka honosícího se přezdívkou Fabergé našeho věku Joela Arthura Rosenthala. V noci 23. března na Kyjev dopadaly bomby, Svetlana si vlakem Eurostar zajela do Londýna na návštěvu za synem. Její život v Evropě válka nijak nenarušila. A jak je to možné? Manjovičová má nelegálně získaný izraelský pas a v srpnu 2022 se preventivně rozvedla s Ivanovovem, takže se jí sankce nedotýkají. Nic jí tak nebrání, aby si užívala, její účty zmražené nejsou. Nepotřebuje žádnou falešnou identitu, tajně překračovat hranice nebo něco podobného,“ dodala rovněž, že její přípěvek není žádnou novinkou, ona a její kolegové už o tom informovali před 2 měsíci.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o evropské obranyschopnosti (25. 4. 2024). Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o evropské obranyschopnosti (25. 4. 2024).
12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

Zobrazit celý online

Dodala, že podali stížnost na francouzské a evropské úřady, aby poukázali na přítomnost Manjovičové. Skrze sociální sítě rovněž vyzvala, aby lidé její vlákno sdíleli, hlavně pokud žijí ve Francii. „Jsme Fond na odhalování korupce a jsme ochotní poskytnout shromážděné dokumenty a důkazy. Jsem ochotná svědčit u soudu, vypovídat na policii, cokoliv. Žádáme rovněž naše podporovatele, aby demonstrovali před pařížskými nemovitostmi Manjovičové, požadujeme, aby na ni byly uvaleny sankce a aby jí byly zmraženy účty, aby ji vyhostili z Francie. Něco podobného už jsme společně jednou dokázali, a to v případě nevlastní dcery ruského ministra zahraničí Lavrova. Dokážeme to znovu,“ zakončila Pevčichová a sdílela video, ve kterém kauzu podrobně vysvětlují.

Video se připravuje ...
Další videa