Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střídání stráží: Česko vysílá do světa nové diplomaty. A poprvé bude mít velvyslance v Kosovu

Autor: ČTK - 
25. července 2023
10:46

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu. Stane se jím Bohumil Mazánek, bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d'affaires v Thajsku. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Celkem vláda schválila a prezident Petr Pavel pověřil 26 diplomatů a diplomatek vedením českých zastupitelských úřadů v zahraničí.

Někdejší jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila samostatnost v roce 2008. Tehdejší vláda Mirka Topolánka jeho suverenitu uznala téhož roku a oficiální pozice ČR se od té doby nezměnila, byť bývalý prezident Miloš Zeman navrhl stažení mezinárodního uznání. Kosovo postupně uznalo více než 100 zemí, některé později toto rozhodnutí zvrátily. Suverenitu státu nikdy neuznaly například Rusko či Čína, ze zemí EU Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Dále jde například bývalý velvyslanec v Turecku Pavel Kafka do Saúdské Arábie, bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata do Litvy či dřívější velvyslanec v Číně a Británii Libor Sečka do Španělska. Velvyslanci se mění při plánované letní rotaci.

Přehled nových velvyslanců a velvyslankyň. Přehled nových velvyslanců a velvyslankyň. | ČTK/Ministerstvo zahraničních věcí

Ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce ministerstva zahraničí (MZV) Veronika Kuchyňová Šmigolová nahradí v Izraeli Martina Stropnického. Podle dřívějších informací webu Seznam Zprávy jej další angažmá v zahraniční službě nečeká. Velvyslankyní v Maďarsku se stane Eva Dvořáková, ředitelka odboru států východní Evropy MZV.

Velvyslancem v Kanadě bude dřívější odborný náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, v Nizozemsku povede zastupitelský úřad René Miko, ředitel odboru OSN a globálních otázek na MZV. V Belgii se stane velvyslancem Jakub Skalník, bývalý ambasador v Bosně a Hercegovině, diplomatickou misi v Bulharsku povede dřívější velvyslanec v Severní Makedonii Miroslav Toman. V Japonsku bude působit Martin Klučar, který byl v minulosti mimo jiné chargé d'affaires v Moskvě.

Někteří velvyslanci se plynule přesunou ze svých aktuálních misí. Například Juraj Koudelka po konci v Saúdské Arábii zavítá do Malajsie. Josef Koutský skončí v Jordánsku a povede zastupitelský úřad ve Spojených arabských emirátech.

Všichni velvyslanci jsou nyní titulovaní jako designovaní, a to do chvíle, než předají pověřovací listiny hlavě přijímacího státu. Tím je jejich akreditace završena.

 

gabreta ( 31. července 2023 11:34 )

Česko vysílá do světa nové diplomaty? Snad špiony!!

Tomasj ( 28. července 2023 16:33 )

studovat na VVŠ a být vojáky z povolání čsla mohli za sovětské okupace jen jedinci plně podporující okupanty a jejich armádu. V demokratickém státě by si ani nevrzli , ale u nás si žijí jako prasata v žitě a místo nich tento stát perzekuuje jejich odpůrce a dělá z nich MUKLi

JaNat ( 25. července 2023 14:28 )

V bývalé státy Jugoslávie si neuvědomily, že čím menší tím pro velmoce lepší. Kdyby byly zůstaly pod Jugoslávi, byly by větší sílou i konkurencí. Proto Trump také poslal okamžitě vojska do Kalifornie, která se chtěla trhnout. A pak prý jen Rus si hlídá svá území. Kalifornie je navíc Amíky ukradené území, stejně tak jako si přivlastnily Havaj. Ale to je v pořádku, když to dělá Amík, jen když Rus dělá to samé, to se můžou proameričtí psi uštěkat.

arbitr ( 25. července 2023 13:55 )

Kosovo je chyba­...le­gali­zuje­me tak z mezinárodního pohledu Doněckou a Luhanskou republiku a měli bychom je snad také uznat ???
(pozor - vznikly p ř e d současnou válkou)

JaNat ( 25. července 2023 11:45 )

P.s. Tři tam jsou, pane jo, to je 23:3.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa