Podle dosavadních informací magistrátu jde o takzvaný DDoS útok, tedy zahlcení cílových serverů velkým množstvím dotazů. Podle Károlyho je IP adresa útoku v Rusku a už se k němu i přihlásili ruští hackeři. „Aktuálně zjišťujeme, konkrétně která hackerská skupina za útokem stojí, a analyzujeme techniku útoku,“ uvedl. Dodal, že odstranění následků útoku pravděpodobně zabere delší dobu.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman upřesnil, že útok způsobil výpadek mezi vnitřní sítí magistrátu, která je však stále funkční, a internetem. „Nyní funguje jen komunikace uvnitř úřadu a nejsou dostupné žádné externí služby, rejstříky ani web. Podle našich informací nedošlo k žádnému úniku dat, a to i díky našim ochranným systémům,“ doplnil.

Počet útoků ruských hackerů v Česku se zvýšil od ruského napadení Ukrajiny v únoru loňského roku. V souvislosti s prezidentskými volbami hackeři napadli mimo jiné stránky tehdejšího kandidáta a nynějšího prezidenta Petra Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Nedávno DDoS útoku čelily například i internetové stránky pražské integrované dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Hackerský útok stojí od milionu, říká hacker Studeník Jiří Marek, Lukáš Červený