Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel významný český diplomat Martin Povejšil (†62): Truchlí Lipavský, Kolář i Fiala

Aktualizováno -
8. srpna 2023
15:46
Autor: amb, ČTK - 
8. srpna 2023
14:50

V 62 letech zemřel přední český diplomat Martin Povejšil. Podle serveru Lidovky.cz odešel po těžké nemoci. Na ministerstvu zahraničních věcí řídil sekci bezpečnostní a multilaterální. „Kamarád, kolega, skvělý diplomat, statečný člověk,“ napsal k jeho smrti prezidentův poradce Petr Kolář. Podle Jana Lipavského (Piráti) šlo o jednoho z nejlepších diplomatů v zemi.

„Odešel Martin Povejšil. Kamarád, kolega, skvělý diplomat, statečný člověk. Ne vždy a ve všem jsme měli shodný názor, ale v otázkách zásadních a hodnotově principiálních jsme byli trvale zajedno. Česká diplomacie přišla o elitního diplomata, já o přítele. Bude nám moc chybět. RIP,“ reagoval na jeho odchod na síti X (dříve twitter) bývalý diplomat Petr Kolář. 

„S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ reagoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) byl Povejšil vynikající a úspěšný diplomat, který oddaně sloužil naší zemi. „Vážil jsem si jeho kompetence a profesionality, měl jsem možnost osobně poznat jeho práci ve Španělsku, v Bruselu a naposledy na MZV. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině. Čest jeho památce,“ napsal Fiala.

„Odchodu Martina Povejšila je mi moc líto. Znal jsem ho dlouhé roky jako skvělého profesionála a hlavně člověka. Bude nám chybět. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ napsal na síti X prezident Petr Pavel.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že odešel jeho kamarád a nejlepší český porevoluční diplomat. „Martin Povejšil spoluvytvářel českou zahraniční politiku, a i dobách, kdy její vedení za nic nestálo, držel její správné nasměrování pevně a neústupně. Nenahraditelná ztráta. Bude chybět,“ uvedl. 

„S Martinem byla velká radost pracovat a svět bez něj bude o hodně smutnější. Pokud někdo představoval kontinuitu české diplomacie 1993-2023, tak to byl on,“ reagoval bývalý český diplomat Michael Žantovský.

Kdo byl Martin Povejšil

Martin Povejšil byl jedním z nejschopnějších a nejuznávanějších českých diplomatů. Od října 2018 do konce loňského roku byl náměstkem ministra zahraničí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální, poté na základě koaliční novely služebního zákona byl vrchním ředitelem této sekce. V letech 1994 až 1998 byl velvyslancem ČR v Chile, v letech 2000 až 2004 velvyslancem ČR ve Španělsku a Andoře a v letech 2009 až 2012 velvyslancem ČR při NATO. Od září 2012 do roku 2018 zastával pozici stálého představitele (velvyslance) ČR při EU.

Narodil se 13. ledna 1961 v Praze. V roce 1986 vystudoval moderní filologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Poté až do roku 1990 působil jako překladatel a tlumočník.

V minulosti byl u vyjednávání o umístění amerického radaru na území ČR, ze kterého nakonec sešlo, a stál u zrodu česko-americké smlouvy o obranné spolupráci, která již prošla ratifikací v českém Parlamentu a podepsal ji i prezident Petr Pavel. Povejšil byl také spolutvůrcem Bezpečnostní strategie, kterou letos schválila vláda. V červnu o dokumentu řekl, že je v mezinárodním srovnání nejotevřenější, nejadresnější a nejpřímější vůči hrozbám a rizikům. Zatímco Rusko je ve strategii explicitně popsáno jako hrozba, u Číny je formulace obecnější. Podle Povejšila to bylo logické, neboť Rusko pro Českou republiku a okolní spojence představuje přímou vojenskou hrozbu, když válku rozpoutalo několik set kilometrů od českých hranic.

Loni obdržel cenu Bezpečnostní rady státu (BRS) za významný přínos pro bezpečnostní politiku České republiky.

Video  Velvyslanec Martin Povejšil o vyjednávání Česka v Bruselu.  - Blesk TV/David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

yokky ( 8. srpna 2023 19:29 )

🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🆒🆒😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂😂😂😅😅­😅😅😅

yokky ( 8. srpna 2023 19:28 )

😂😂😂😂­🤣🤣🤣🤣🤣🤣­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍🆒🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🆒­🆒💰💰💰💰💰­💰💰

yokky ( 8. srpna 2023 19:27 )

😂😂😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂😂😂😂😂­💰💰💰💰💰💰­💰💰🆒🆒🆒🆒­🆒🆒

jarda304 ( 8. srpna 2023 19:21 )

Podle tech, kteří ho tak chváli, je vše jasné

yokky ( 8. srpna 2023 19:20 )

Jo jo,,,,,cesi nikdy nezkla­mou😁😁😁­😁😁😁😁😁👎­👎👎👎👎👎🆒­🆒🆒🆒🤣🤣🤣­🤣🤣🤣💰💰💰­💰💰💰💰

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa