MČ Praha 11 oznámila 6. července 2023, že pumptrackovou sestavu zdobí nové bannery. Na fotkách, které zveřejnila, je už ale patrná vyrůstající vegetace. „První známky plevele byly, když se úřad chlubil na FB, že tam jsou nové plachty,“ sdělila Blesku obyvatelka Jižního Města.

„Od začátku, co se pochlubili na FB polepenou reklamou, tak s tím nikdo nic nedělal,“ sdělil Blesku Patrik H. „Hlavně, že se chlubili, jak to hezky polepili reklamou… Ale tím to asi končí. Trávu sekají, kde není potřeba,“ uvádí Patrik H. na sociálních sítích.

Vizuální úprava pumptrackové dráhy, 6. 7. 2023
Autor: Facebook: Městská část Praha 11

Projekt minulého vedení radnice

Pumptrack zde stojí od dubna 2021, kdy jej otevřelo minulé vedení Prahy 11. S realizací projektu tehdy pomáhala Kristýna Jirsová, která působila coby odborná asistentka tehdejšího radního pro sport, kulturu a volný čas Jana Stárka (TOP 09). „Momentálně je věc v gesci místostarostky pro sport, kulturu a volný čas Zuzany Böhmové (Piráti), která mi již před více než měsícem na můj dotaz na FB psala, že věc ,již zadala k řešení',“ sdělila Blesku Kristýna Jirsová.

„Za nás byl nastaven systém péče o areál tak, že 1x za týden probíhala jeho kontrola a při zjištění závad se obratem zadávaly k řešení. Proto nedocházelo k tomu, že plevel kolem pumptracků vyrůstal do tak nevídané výšky,“ dodává k údržbě Jirsová.

Reakce současného vedení radnice

Na otázky ohledně pravidelné údržby Blesku odpověděla Zuzana Böhmová (Piráti), místostarostka pro sport městské části Praha 11: „Údržba zeleně ve volnočasovém areálu VAK se provádí pravidelně, stejně často jako údržba veřejné zeleně pod správou městské části. Kvůli extrémním suchům byla služba samozřejmě omezena – jak stanoví platná legislativa, kterou jako městská část nemůžeme porušit. Dále zde probíhá třikrát týdně úklid nedopalků a jiných odpadků.“

Kdy bude odpleveleno?

„Nejbližší termín kompletní údržby areálu je dlouhodobě naplánovaný na tento čtvrtek 10. srpna tak, aby paralelně mohlo proběhnout i blokové čištění – odplevelení, seč, strojní zametení celého areálu. Po dobu údržby bude areál uzavřený. Samozřejmě máme velkou snahu vše stihnout ještě před otevřením – tedy do devíti hodin,“ sdělila Blesku Böhmová.

Spáry v betonovém povrchu

„Už když se ten pumptrack zprovoznil, tak jsem písemně pana Stárka upozornil na to, že tyto spáry by potřebovaly vyplnit, protože jsou pro jezdce na malých kolečkách nebezpečné. A kdyby k tomu vyplnění došlo, tak tam dneska nic neroste. Ono by to ale chtělo celkově přeasfaltovat,“ uvádí na sociálních sítích Miloslav M. ke stavu pumptracku. „Ten pumptrack sám o sobě zanedbaný není, je plně funkční a ani ty rostliny funkčnost nenarušují, v podstatě se jedná jen o estetický problém,“ sdělil Blesku.

„Spáry jsou vyplněné gumoasfaltem od roku 2021. K odstranění prorůstající vegetace dojde chemickou i mechanickou cestou. Předpokládaný termín je ve čtvrtek, závisí ovšem na počasí,“ uvedla místostarostka Böhmová.

Video
Video se připravuje ...

Pumptrack na Praze 11 zarůstá zelení, 7. 8. 2023 Anastazie Podhůrská